Karel Čapek: Skandální aféra Josefa Holouška

11. leden 2020

Překvapivě aktuální satirický fejeton o síle štvavé mediální kampaně a fenoménu fake news. S Hartlem, Nárožným, Kaiserem, Lábusem... Poslouchejte do soboty 18. ledna 2020.

Karel Čapek líčí ve své povídce štvavou mediální kampaň, která obviní nevinného a váženého občana z „nejzvrhlejších zločinů proti mravopočestnosti a proti bezpečnosti života“. S humorem i krutou důkladností v ní mimo jiné postihuje fenomén falešných zpráv, vůči kterým společenská odolnost s léty nikterak nevyrostla. Proto i dnes Čapkovo méně známé dílo rezonuje s překvapivou aktuálností.

Čtěte také

Účinkují: Jan Hartl, Petr Nárožný, Soběslav Sejk, Jana Drbohlavová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Viktor Maurer, Ondřej Dudek, Pavel Karbusický, Jiří Binek, Milan Slabihoud, Jiří Míka a Daniel Čáslavský
Dramatizace: Klára Pokorná
Hudba: Zdeněk Šikola
Dramaturg: Václav Daněk
Režie: Miloš Novotný
Natočeno v roce 1992.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.