Karel Barták: Korupční skandál otřásá do základů Evropským parlamentem

15. prosinec 2022

Někteří poslanci Evropského parlamentu a jejich asistenti se podle belgické policie nechali korumpovat Katarem výměnou za vylepšování pověsti tohoto emirátu bohatého na plyn a ropu, a to vpředvečer mistrovství světa ve fotbale, které bylo této zemičce přiřčeno fotbalovou federací FIFA za sporných okolností.

Před očima užaslé evropské veřejnosti se od víkendu odvíjí neuvěřitelný seriál o tom, jak si Katar vybudoval v Bruselu doslova zločineckou organizaci, která měla ovlivňovat rozhodování parlamentu v jeho prospěch.

Čtěte také

Poslední epizody potvrzují, že to není ani bouře ve sklenici vody, ani počínání několika „ztracených oveček“, ale velká kriminální aféra, která hrozí pořádně poznamenat nejen sám parlament, jedinou přímo volenou instituci EU, ale zřejmě i další unijní orgány. Vyšetřování pokračuje a každý den přibývají nová odhalení.

Co se zatím zjistilo? Kdo komplot řídil? Kdo všechno obdržel jaké peníze či dary? A kolik přesně se u koho našlo? Co kdo pro Katařany udělal? Nebo pro Maročany? Vyšetřující soudce Michel Claise zatím více koná, než mluví.  Po víkendových zátazích proti hlavním protagonistům, z nichž čtyři skončili ve vazbě, pokračovala belgická policie v pondělí razií v bruselském sídle Evropského parlamentu; v úterý pak francouzští policisté zapečetili desítku kanceláří také v budově parlamentu ve Štrasburku. Počet domovních prohlídek se vyšplhal na 20.

Diplomaté ze třetích zemí

Europoslanci, kteří se sjeli na poslední letošní plenárku, mluví o šoku, o zemětřesení, o ostudě. Předsedkyně parlamentu Roberta Metsolaová z Malty označila postup Kataru za útok na parlament i na evropskou demokracii.

Čtěte také

Jedním dechem však zdůraznila, že nemíní v nejmenším hájit ty, kteří lesku jeho peněz podlehli. Zdůraznila, že „nebude žádná beztrestnost“ ani „žádné zametání pod koberec“.

Parlament pak skoro jednomyslně zbavil funkce řeckou místopředsedkyni Evu Kailiovou, nejvýše postavenou podezřelou. Jenom v jejím bytě našli policisté skoro milion eur v hotovosti. Řadě dalších poslanců byl dočasně pozastaven výkon funkcí nebo se jich sami vzdali. Vesměs jde o Italy a Belgičany, stejně jako Kailiová ze socialistického klubu.

Nálada na štrasburském zasedání pléna je mimořádně nervózní a výbušná. Nejenže vedení parlamentu těsně spolupracuje s vyšetřovateli, ale poslanci ustavili vlastní vyšetřovací komisi. Chtějí také rychle přezkoumat dosud platná pravidla pro lobbisty a zpřísnit je. „Potřebujeme vodotěsný systém,“ uvedla Metsolaová.

Čtěte také

Problém je v tom, že muselo dojít k takovémuto skandálu, aby se vedení parlamentu rozhoupalo k činům. Europoslanci se tradičně většinově bránili posilování kontroly aktivit lobbistů. Ukazuje se, že zejména diplomaté ze třetích zemí měli do jejich kanceláří volný přístup, aniž by tyto návštěvy byly jakkoli registrovány. Naslouchání lobbistům je normální součástí legislativní práce poslanců. Jakmile však lobbismus přeroste v trestnou činnost, jaké jsme svědky zde, měl by mít parlament vlastní ochranné mechanismy. Je to především jeho ostuda, že na aféru přišla až belgická policie.

Karel Barták

Počínání (zatím) hrstky europoslanců a jejich asistentů, napojených dosud výlučně na socialistický klub, vrhá kompromitující stín na všechny, na celou instituci. Pravomoci EP přitom v posledních letech neustále rostly, stále výrazněji se podílí na tvorbě evropského práva, profesionalizuje se, pomalu se zbavuje pověsti „garáže“ pro parkování vysloužilých politiků.

Tento posun bude nyní zpochybněn, a to zejména v očích evropské veřejnosti. Uvidíme, nakolik si na to voliči vzpomenou, až budou v roce 2024 hlasovat o novém složení tohoto jediného evropského zastupitelského sboru. A zda to bude hrát roli při rozhodování, mají-li se vůbec k volbám obtěžovat.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio