Kapsářská brigáda. Trojlístek pražských detektivů obdivoval i Scotland Yard

„Praha, kapsářů ráj,“ říkalo se ve 30. letech. Kriminalistům se tehdy ale nakonec podařilo kapsáře z hlavního města vypudit. A neměli k tomu žádné sofistikované kamerové systémy. Jen oči a postřeh. Vysloužili si za to i uznání svých londýnských kolegů.

Účinkují: Jan Vlasák, Aleš Procházka, Hanuš Bor, Marcela Nohýnková, Lada Jelínková a další
Scénář: Bronislava Janečková a Miloš Vaněček
Režie: Vít Vencl
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2016

Tonička vulgo Baba, hrbatej Ferda, trojlístek sester ze Žižkova, Růžena Machaňová zvaná Buldog… Jména jako z Čapkových detektivních povídek. Na začátku 30. let byla Praha kapsáři pověstná. Měli tu žně. Navíc platilo to, co platí i dnes. V případě velkých akcí sem najížděly i tlupy z okolních států.

Specialisté pražské Čtyřky

Tady už bylo potřeba znát modus operandi, jak kapsář pracuje. A právě tím se mohlo chlubit IV. bezpečnostní oddělení hlavního města Prahy. Trojice detektivů František Dlask, Petr Salač a Jiří Tuček tu vytvořila tzv. Kapsářskou brigádu.

Byli pozorní při pohybu v terénu. Inspektor Dlask se s blahobytným vzezřením statkáře vyhýbal tlačenici a pozoroval zpovzdálí. Vysoká postava inspektora Salače převyšovala všechny v okolí a inspektor Tuček se mrštně prodíral davem. Všichni tři v přestrojení.

Loupež odhalili, než byla nahlášena

Všímali si řady indicií, které je upozornily, že mají v revíru škodnou. Kolikrát se podařilo zadržet kapsáře s odcizenou peněženkou, aniž by poškozený něco zjistil. A byl pak překvapený, když mu detektiv odcizenou peněženku vracel. Překvapeni ale bývali i kapsáři.

„Nadával potom při výslechu sám sobě, že když kradl, byl prý slepý a hluchý jako tetřev a ani neviděl, že těsně za ním stojí detektiv Dlask z protikapsářského oddělení. Nemohl vůbec pochopit, jak to, že neviděl obtloustlého Dlaska, který ho zatýkal nejméně popáté,“ zapsal si do svých poznámek s typickou špetkou suchého humoru inspektor Tuček.

V roce 1937 byla podle policejního ředitelství spáchána jedna kapesní krádež za tři dny. Ještě pět let před působením kapsářských specialistů to ale bylo v průměru 30 krádeží denně. Největší pocty se tehdy Kapsářská brigáda dočkala údajně i od Scotland Yardu. Londýnští kolegové považovali Čechy za nejlepší na kontinentě.

Smutný osud trojice

Činnost trojice detektivů přetrvala až do protektorátu. Ještě v roce 1940 Národní politika uvádí, že díky tažení Kapsářské brigády byla Praha vyčištěna od kapsářů, takže kapsáři začali hledat štěstí jinde a Praze se začali vyhýbat.

Dlask a Tuček přečkali i protektorát. Doplatili ale na změnu politického systému po roce 1948. Oba službu u policie (tehdy už SNB) ukončili. Petr Salač byl v roce 1942 zadržen gestapem, protože se podílel na vydávání krycích dokladů pro uprchlíky. Byl uvězněn v koncentračním táboře a pochod smrti nepřežil.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související