Kapela Nightwork vznikla "za školou"

13. prosinec 2012
Odpolední evergreeny

Ve čtvrtečních Evergreenech s datem 13. prosince jsme měli bohatý výběr hudebních výročí a hudebních lahůdek. Řeč byla o kapele Nightwork, Blue Effect, Philu Collinsovi a Jarku Nohavicovi.

13. prosince 1983 se textařce Gábině Osvaldové a skladateli Ondřeji Soukupovi narodil jediný syn František, který byl už od kolébky hudbou velmi ovlivněn. Učení mu moc nešlo, několikrát opustil půdu gymnázia, aby pak nakonec odmaturoval na Gymnáziu Josefa Škvoreckého v Praze.

0:00
/
0:00

I tam chodil „za školu“, kde se spolužákem Emilem založil kapelu Nightwork. Později do ní přibyly další dvě výrazné osobnosti, Jakub Prachař a Vojta Dyk. To bylo v roce 2005, v roce 2012 patří Nightwork mezi nejoblíbenější české kapely.

13. prosince, ale o „pár“ let dříve než František Soukup, se v roce 1946 narodil skvělý český kytarista a skladatel, rocker Radim Hladík. Původně se učil hrát na piáno, „sladké dřevo“ ale nakonec zvítězilo. Radim Hladík prošel nejslavnějšími kapelami např. Kometami nebo The matadosr, a založil dodnes fungující Blue Effect. Podle vlastních slav Radima Hladíka je stabilita Effectu v hudební branži nevídaná.

13. prosinec v roce 1985 byl důležitým dnem i pro muzikanta Phila Collinse, který svou kariéru v šoubyznysu začínal jako manekýn, a také herec. Poté už se naplno věnoval hudbě ve skupině Genesis, ale právě v roce 1985 se 13. prosince objevil v americkém televizním seriálu v roli drogového dealera.

Poslední, ale určitě ne nejméně známou hvězdou čtvrtečních Evergreenů, byl Jaromír Nohavica, který 13. prosince v roce 1997 vystoupil ve slovenském rozhlase, a záznam tohoto koncertu se pak objevil na jeho cd Petěrburg.

Spustit audio