Kancléřka brání papeže; pobouření muslimů neutichá

16. září 2006

Německá kancléřka Merkelová se zastala papeže v souvislosti s jeho výrokem na adresu proroka Mohameda. Benedikt XVI. v úterý citoval slova byzantského císaře, podle kterého "Mohamed přinesl samé špatné, nelidské věci." To pobouřilo muslimy po celém světě.

"Kdo papeže kritizuje, nezná záměr, který Benedikt svým proslovem sledoval," řekla Merkelová deníku Bild. Podle ní byla papežova řeč na řezenské univerzitě pozvánkou k dialogu jednotlivých náboženství, o který se Svatý otec výrazně zasadil.

"Papež zdůrazňuje rozhodné a nekompromisní odmítnutí jakéhokoli násilí ve jménu víry," dodala německá kancléřka. Některé muslimské organizace v Německu už taky reagovaly smířlivě na vysvětlení Benediktových slov, které přišlo z Vatikánu.

Předseda Islámské rady Ali Kizilkaya to pro agenturu ddp označil za "správný signál." Předseda Ústřední rady muslimů v Německu Ayyub Axel Köhler vyjádřil rozhořčení svého sdružení nad papežovými výroky, ale zároveň připravenost pokračovat v náboženském dialogu.

V pásmu Gazy se v noci na dnešek sešlo 2000 demonstrantů, kteří protestovali proti výrokům papeže Benedikta XVI. Šlo o dosud nejmasovější protest v islámském světě. Hlava katolické církve podle demonstrantů urazila islám, proroka Mohameda a všechny muslimy. Palestinský premiér Ismáíl Haníja už dříve nepřímo vyzval papeže k omluvě i přesto, že Vatikán podal vysvětlení, že si Svatý otec váží islámu i jeho věřících a že nesouhlasí jen s násilným šířením víry.

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abú Al-Ghajth vyslovil obavy, že by celá událost mohla zmařit snahy o přiblížení Západu a Východu. Libanonská televize pak citovala významného šíitského duchovního Mohameda Husajna Fadlalláha, podle kterého se papež musí omluvit osobně.

autoři: mkp , Jiří Hošek , jaj
Spustit audio