Kam jede sanitka dlouho, pomáhají zachraňovat životy dobrovolní hasiči

4. duben 2024

Na místech Moravskoslezského kraje, kam sanitka jede příliš dlouho, poskytují zdravotnickou pomoc dobrovolní hasiči. Týká se to šesti jednotek v horských nebo málo osídlených oblastech regionu.  Jsou speciálně vyškolení a vybavení. A dokáží být na místě neštěstí o důležité minuty dřív, než dorazí profesionální zdravotníci.

Pan Zdeněk ze Starých Hamrů pracuje v lese, ale jako dobrovolný hasič je připraven vyjet, když ho zavolají. Podle velitele jednotky Jaroslava Kubaly ve chvílích, kdy by to po horských serpentýnách trvalo sanitce moc dlouho. Když je moc sněhu nebo hodně fouká, jako nedávno.

„Přišla náhlá bouřka, silný vítr, letecká záchranná služba nemohla vzlétnout, takže jsme nějaké dva tři kilometry dobíhali s vybavením pěšky. Pán, na kterého spadl ten strom, měl mnohočetná zranění. A my jsme na místě zasahovali,“ popisuje hasič.

Vše začíná telefonátem na linku 155. Na krajském operačním středisku záchranných složek se volání o pomoc ozývá každých pár vteřin. „V situacích, kdy dojde k události v tzv. bílých místech našeho kraje. Jedná se o lokality prakticky na všech světových stranách a ta aktivace je v situacích, kdy předpokládáme, že dochází k přímému ohrožení života,“ popisuje mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl, v jakých případech jsou na pomoc povoláváni dobrovolní hasiči.

Dispečerka pošle zprávu dobrovolným hasičům. Těm ze Starých Hamrů to podle velitele Jaroslava Kubaly trvá vyrazit jen pět minut. Berou si i speciální zdravotnický batoh. „Máme tady kyslíkovou sestavu, ambuvak, obvazy, oplachovou vodu, nůžky,“ vyjmenovává hasič záchranář.

Nejtěžší prý je, když mají zachraňovat členy vlastní rodiny. I to už se stalo. Nejčastěji ale ošetřují motorkáře, kteří riskují na horských cestách. Jejich sezóna právě začíná.

Spustit audio