Kalvoda: Nezávislost justice je ohrožena. V právním státě by takový hradní kancléř už dávno seděl

14. květen 2019

Demonstrace v ulicích proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti jsou pořádány v kontextu varování před možným ohrožením nezávislosti justice. Podle advokáta a bývalého ministra spravedlnosti, člena hned dvou vlád Václava Klause, poslance a předsedy ODA Jana Kalvody, je ale taky možné objednat stíhání.

Odchod Kněžínka je nesrozumitelný a nepochopitelný. Naše volání po vysvětlení nijak nesouvisí s kauzou Čapí hnízdo, říká šéfka Soudcovské unie Zemanová

Marie Benešová a Jan Kněžínek

Soudcovská unie požaduje vysvětlení, proč teď a de facto bezdůvodně odchází z postu ministra spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Prezidentka unie Daniela Zemanová v Interview Plus řekla, že ani tak nejde o jeho nástupkyní Marii Benešovou (dřív ČSSD), ale o časté střídání vedení resortu.    

To, že se lidé v ulicích o nezávislost justice zajímají, vzbuzuje u Kalvody radost. „Justice a její nezávislost je ohrožena vždy. Nikdy není hotovo a zajištěno. Protože ta hra se hraje mezi politickými elitami, exekutivou, justicí a občanskou společností, tak budeme vděčni za jakýkoli akt zájmu občanské společnosti o něco tak důležitého, jako je nezávislost justice,“ říká advokát a bývalý ministr spravedlnosti. 

„Je tady nepřímá úměra – justice je v bezpečí tím víc, čím méně je politikům jedno, že veřejnost protestuje,“ dodává.

Nijak si ale netroufá odhadnout, kam mohou protesty proti Marii Benešové nakonec dojít. Není na plná náměstí brzy, když je ve funkci jen pár dní? Což je ostatně častý argument těch, co demonstrovat nikdy nepůjdou.

„Lidé jsou na náměstích proto, co očekávají, že by mohla ministryně udělat, nebo co si myslí, že je instrukcí vybavena udělat… V tomto smyslu je profylaktická role demonstrací nepochybně správná… Je dobře, že veřejnost dává najevo, že politikům hodlá hledět na prsty,“ myslí si Kalvoda.  

Soudní moc je bariérou před svévolí

Ovčáček: V demokracii se náměstí neustupuje. Minář: Benešová ohrožuje nezávislost justice

Jiří Ovčáček

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává další demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Požaduje její demisi a sedm pojistek pro nezávislosti justice. Je potřeba ji hájit v ulicích, nebo jde o manipulaci davů, když stačí projevit svůj postoj v demokratických volbách?

Po roce 1989 jsme začali budovat stát na moderních principech dělby moci, kdy politika nesmí zasahovat do moci soudní a justice jako takové. „To je velmi důležité, protože soudní moc je poslední bariérou před mocenskou svévolí. Proto je hodna tak výjimečné ochrany.“

Hroší kůže politiků se za tu dobu jen zvětšila, místo toho, aby se zmenšovala a rostl respekt k moci soudní. „Jestliže hlava exekutivy a prezident vyšle svého kancléře, tedy úředníka, za soudci s nepokrytým cílem projednávat běžící věc… tak je to něco, za co by v právním státě, tak jak si ho představuji, dotyčný seděl za pohrdání soudem,“ zvyšuje Kalvoda hlas.

„Politici, jestli něco musí, tak jsou povinni respektovat Ústavu ČR, na kterou skládají slib… A pokud ji pak zahodí a počínají si jak sloni v porcelánu, a ještě o tom při vysvětlování sebezálibně plkají, tak je to velký signál – justice je ohrožena,“ varuje advokát.

Objednat si stíhání samozřejmě jde

Jméno Marie Benešové se skloňuje i v dalším významu: kvůli své zprávě pro Hrad, kterou dosud nikdo neviděl, ve které se má psát, že v ČR je možné, aby si někdo objednal trestní stíhání.

Jan Januš: Benešová chce rušit vrchní soudy, musí ale ještě vybrat jejich nové šéfy

Marie Benešová na zasedání vlády

Marie Benešová se do křesla ministryně spravedlnosti posadila teprve před týdnem a za sedm dní vzbudila tolik pozornosti, kolik se jejímu předchůdci Janu Kněžínkovi nepodařilo získat ani za deset měsíců v úřadu.

„Mne ale v této souvislosti spíš zaujaly reakce různých notáblů toho systému veřejné obžaloby. Nejvyšší stání zástupce to kategoricky vyloučil, že to není možné. Ale on asi není u každého jednání, při kterém se eventuální spiklenci dohadují, jak zařídit trestní stíhání.“

Kalvoda se domnívá, že každý, kdo má co dočinění s právem a justicí, tedy i nová ministryně, ví, „že to možné je a že se to taky tady dělo. Pochopitelně, tato otázka je postavena před závorku, snad aby zamezila jakékoli diskusi.“

O podobném objednání stíhání se podle něj píše, mluví a ví, „bude obviněna státní zástupkyně Máchová, která se podílela právě na tomto. Proboha, jak je možné říct, že to možné není, když se to děje?“

Kalvoda se s ovlivňováním setkal i na vlastní kůži. „Taky jsem se s tím potkal a své podezření jsem sdělil i státnímu zastupitelství a to s tím neudělalo nic. Jestli to je běžná praxe, ale říct nemohu.“  

Státní zastupitelství? Nadbytečné

Státní zastupitelství pak bývalý ministr považuje za nejslabší článek české soudní moci, přestože do justice ani formálně nepatří a je součástí moci výkonné.

Benešová by byla šílenec, kdyby do kauzy Čapí hnízdo zasahovala, tvrdí exministr Blažek (ODS)

Marie Benešová

V Česku se plánují ve stovce měst včetně Prahy demonstrace za zachování nezávislosti tuzemské justice. Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá protesty kvůli chystanému jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Kritici upozorňují na souvislost mezi návrhem na obžalování premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo a odchodem dosavadního ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Čelí česká justice politickému tlaku?

„Státní zastupitelství by se mělo přestat orientovat na obranu Hradu, na obranu sebe sama. Mělo by přestat nadužívat obvyklé floskule – už jste nám to jednou oznámil a už se s vámi nebavíme – a mělo by konat. Státní zastupitelství považuji za nejslabší článek, přes okouzlující kariéry jeho představitelů,“ pustil se do nich.

Žádné velké iluze nemá ani o nejvyšších státních zástupcích, které v Praze vede Lenka Bradáčová a v Olomouci Ivo Ištván. Jsou to elitní státní zástupci?

„Můj osobní názor – já bych na vrchní státní zástupce ten přívlastek elitní nepoužil. Nechci generalizovat, ale řekněme tak v průměru,“ dodává bývalý šéf rezortu spravedlnosti (v letech 1996−1997) Jan Kalvoda.

Co říká na reformu justičního systému v ČR? A jak vzpomíná na útoky politiků směrem k moci soudní z dob, kdy byl v politice aktivní? Poslechněte si v Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , lup

Související