Kafíčko a vše, co je sladkého aneb Půlhodinka s paní Dobromilou

26. leden 2020

31. ledna 1785, tedy před 235 lety, se do rodiny vrchnostenského úředníka Františka Artmanna narodila dcera, které při křtu dali jméno Magdalena. Tehdy ještě nikdo netušil, že na svět přišla autorka nejslavnější kuchařky české historie. Dodnes se velkolepé dovednosti tuzemských hospodyněk oceňují zlidovělým výrokem "Vaří jako Rettigová!".

Čtěte také

Lásku k vaření získala Magdalena v hraběcí kuchyni u hraběnky Bredovské v Kamenné u Příbrami, kam se rodina přestěhovala. Její pozornost si získal starý kuchař, jehož umění obdivovala. Kuchař si na oplátku všiml šikovné dívky a nechával jí stále častěji v kuchyni volnou ruku.

Postupy přípravy pokrmů si zapamatovala, některé si zapsala. Už tehdy dbala nejenom na vzhled a chuť pokrmu, ale také na krásné prostření stolu.

Ve 23 letech se Magdalena provdala za městského úředníka Jana Rettiga, s nímž se znala 11 let. Přestože ji její muž podporoval, necítila se prý v manželství úplně šťastná, možná proto, že byla pravděpodobně silnější osobností než její muž. Na druhé straně, Rettig neměl potřebu svou ambiciózní ženu srážet a podržel ji i při práci na jejím stěžejním díle, kterou byla Domácí kuchařka.

Nejoblíbenější kuchařka Magdalény Rettigové

Nejslavnější dílo Rettigové bylo vydáno roku 1826 v královéhradeckém nakladatelství Jana Hostivíta Pospíšila a nese název Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské. V knize je možné najít 1 150 receptů. Většina z nich je velice jednoduchá, tenkrát se zpracovávalo to, co se urodilo na zahrádce, nebo to, co se dalo koupit na trhu. Všechno se zužitkovalo do úplně posledního drobečku.

Čtěte také

Je pravda, že se v knize nacházejí spíš jídla honosnější, ale to je jednak proto, že na vaření obyčejných jídel nebyla kniha potřeba, jednak z důvodu, že Rettigová ráda věnovala čas detailní přípravě a úpravě pokrmu. Přesto to neznamená, že by její kuchyně byla finančně náročná.

Tušíte, co byly Rettigovou v receptech zmiňované žejdlíky a loty? Takže, žejdlík je necelý půllitr (zhruba 0,48 litru) a lot je stará jednotka hmotnosti, představující zhruba 16 až 17 gramů. Až si zkusíte recept podle paní Magdaleny, ať měříte správně.

Pořad připravila Eliška Pilařová. (Repríza z roku 1997.)

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související