K ladným pohybům na stromě nás inspiruje Tarzan a veverky

19. srpen 2011

V pátek se v našem Tandemu svezl arborista, stromolezec David Hora. Pozval nás na víkendové Mistrovství ČR ve stromolezení, které se koná v Jihlavě.

Stromolezec je člověk, který se pohybuje v koruně stromu suverénně jako Tarzan, a přitom mu neublíží. A neublíží ani sám sobě. Je také zároveň ošetřovatelem listnáčů. Arboristé se starají zejména o stromy ve městech, v lese je nechávají víceméně svému osudu, protože tam nejsou např. spadané větve tolik nebezpečné.
První závody ve stromolezení se odehrály v USA v roce 1976, v České republice to bylo na sklonku 90. let minulého století. Všech pět soutěžních disciplín, práce v koruně stromu, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny stromu, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh, uvidíte v neděli v Jihlavě ve Smetanových sadech na Mistrovství ČR ve stromolezení.

0:00
/
0:00
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.