K čemu je harfa a jak chutná pískavice? Kouzlí s nimi v mlékárně v Tuněchodech
Výroba sýrů byla před lety velkou zálibou Petra Součka. Nakonec opustil svoje původní povolání a rozhodl se, že se začne výrobou jogurtů, kefírů a sýrů živit. A daří se mu to.
V práci je sice kromě neděle každý den od rána do večera, ale protože ho to baví, nestěžuje si. Jeho Pernštýnský bochník, což je polotvrdý sýr s pískavicí, získal ocenění Mls Pardubického kraje. A ocenění dalších mléčných výrobků přibývají každým rokem.
Ořechovou příchuť dodá pískavice
Češi jsou velmi vynalézaví a vymýšlejí způsoby, jak polotvrdý sýr ozvláštnit a zvýraznit jeho chuť. Petr Souček vyrábí sýr zvaný Pernštýnský bochník, který nápadně připomíná svou chutí čedar. Je to díky pískavici, kterou výrobce sýr obohacuje.
Pískavice je středomořská bylina, které se také říká řecké seno. Je velmi chutná a zdravá. Díky této sýrové laskomině získala Mlékárna Juliana Tuněchody titul Mls Pardubického kraje.
Neobejdete se bez harfy
Výrobní postupy jsou u polotvrdých sýrů podle Petra Součka obdobné. Základní surovinou je kvalitní mléko.
„Načerpal jsem mléko do hrnce, zahřál na teplotu 65 stupňů Celsia, aby se zničilo všechno špatné a potom zchladil na teplotu 35 stupňů Celsia. Pak jsem přidal kulturu, chlorid vápenatý, nechal jsem působit půl hodiny, dále syřidlo, které mléko tzv. sladce srazí.
Vznikne takový bílý pudink. Pak vezmu harfu, což je potravinářský nástroj na krájení sýra a rozřežu vznikající sýr na malé kousky. Ty potom velmi důkladně promíchám. Vznikne už pevnější bílý bochník, který je zatím bez chuti. Další den se naloží do solného roztoku a potom se nechá řádně uležet. Jedlý je tento sýr teprve po měsíci,“ vysvětluje majitel mlékárny v Tuněchodech.
Související
-
Hlinsko otevře nové učiliště, vychovávat bude mlékaře
Do Hlinska se znovu vrátí učni. Poslední odborné učiliště ve městě zaniklo před deseti lety. Už brzy by tam ale mohli začít studovat budoucí zaměstnanci mlékáren.
-
Každou krávu znám jménem, říká ekofarmář od Tiché Orlice
Zemědělství je tvrdá dřina. Své o tom vědí manželé Podstavkovi. Poctivá práce ale přináší radost a každé zvíře je u Podstavků téměř členem rodiny.
-
Z Hlinska do přístavu. Potom na Seychely nebo do Ománu
Největší mlékárnu našeho kraje najdete v Hlinsku. Patří také mezi pětici největších zpracovatelů mléka v republice. Možná málokdo ví, že výrobky hlinecké mlékárny p...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.