K čemu dnes humanitní vědy?

22. únor 2017
Třetí dimenze

Situace humanitních věd v rámci vědy obecně je složitá nejen v České republice. I proto jsme tomuto tématu věnovali další z aktuálních besed natáčených s publikem.

O humanitních vědách se často mluví jako o samostatných ostrovech uprostřed proudu vědy. Jaká je ale skutečnost? Existují mezioborové mosty? Proč je o humanitní vědy takový zájem ze strany studentů? A potřebuje dnešní doba skutečné vzdělance? Na některé otázky odpovídá i dnešní Třetí dimenze.

doc. Michal Stehlík, děkan FF UK

Pořad jsme natáčeli v AV ČR, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír a Střediskem společných činností AV ČR.

Jak si vysvětlit současný důraz na science proti humanities? Jaký je vlastně „aplikovaný výzkum“ v oblasti humanitního vzdělání? Stojí humanitní vědy skutečně jakoby mimo vědecký svět?

Na otázky Roberta Tamchyny odpovídají Doc. Michal Stehlík, Ph.D., děkan Filozofické fakulty UK, PhDr. Jiřina Šiklová, Ph.D.z katedry sociální práce, FF UK a Prof. Miroslav Petříček, Dr. z Ústavu filozofie a religionistiky FF UK.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 28. května do 1. června

Pondělí: k čemu dnes humanitní vědy
Úterý: budoucnost vlakové dopravy
Středa: problémy rozvojové pomoci
Čtvrtek: tradice českých lázní
Pátek: noc kostelů

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.