Tajemství Viléma Storitze. Jules Verne a jeho mysteriózní příběh o pomstě a elixíru neviditelnosti

14. srpen 2021

Strhující děj, podpořený zvukovou atmosférou a skvělými hereckými výkony. Mezi jinými i vynikajícího herce Ivana Trojana.

Účinkují: Ivan Trojan, Michal Zelenka, Jan Hartl, Kamil Halbich, Lucie Pernetová, Otakar Brousek st., Milan Bahul, Miloš Hlavica, Josef Somr, Radek Seidl, Eva Přibylová, Matouš Veselský, Denisa Pfauserová, Vítězslav Březka, Jaroslav Beneš, Tomáš Pergl, Tereza Klomínková
Napsal: Dimitrij Dudík
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Překlad: Alžběta Bendová
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2013

Místností poletují předměty. Klapky piana se samy od sebe pohybují, jako by naně hrály neviditelné ruce, zvony kostela se samovolně rozezní. A to vše ve městě přímo prosáklém strachem a hrůzou z nadpřirozených jevů. Elixír neviditelnosti! Zhmotněný sen středověkých alchymistů i blouznivých vědců usilujících o jeho vytvoření po celá staletí.

Jules Verne: Ze Země na Měsíc

Leoš Noha, Zdeněk Velen, Miroslav Hanuš a Jiří Vyorálek v akci při živě vysílané rozhlasové hře Ze Země na Měsíc podle románu Julese Verna

Český rozhlas Dvojka je první rádio, které živě vysílalo z vesmíru. Podívejte se na videozáznam anebo si poslechněte její odražený signál z Měsíce.

Jules Verne nechal ve svém románu alchymistu Otto Storitze takový lektvar skutečně vytvořit. Ale dostal se vynález do dobrých rukou? Slouží ke konání dobra, nebo páchání zla? Existuje způsob, jak jeho působení zamezit a neviditelného zase zviditelnit? Příběh románu z roku 1910 se odehrává v dobách Rakouska-Uherska v malém maďarském městečku Ragz, kde se věci i události dávají jakoby samy od sebe do pohybu.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.