Jubilant Daniel Barenboim. Světoznámý dirigent a klavírista oslavil osmdesát let

15. listopad 2022

Když vloni na podzim vyšla zpráva, že Pražské jaro zahájí Daniel Barenboim s West-Eastern Divan Orchestra, vzbudilo to mezi milovníky klasické hudby velké nadšení. Bohužel slavný dirigent nakonec kvůli nemoci do Prahy nedorazil. V jaké je světoznámý hudebník, který oslavil osmdesátiny, kondici?

West–Eastern Divan Orchestra a Daniel Barenboim

Dne 15. listopadu se v Buenos Aires narodil Daniel Barenboim. Slavný dirigent a klavírista již třicet let žije v Berlíně, kde jsou jeho narozeniny velkou událostí. Bohužel zdravotní důvody mu nedovolily zúčastnit se svého slavnostního narozeninového koncertu. 

„Bohužel zdravotní stav Daniela Barenboima se opravdu v posledních týdnech a měsících zhoršil. Počátkem února podstoupil operaci páteře a bylo mu později diagnostikováno závažné neurologické onemocnění. Je v péči lékařů. Chce se tedy plně soustředit nyní na rehabilitaci, takže veškeré aktivity zrušil. A co se týče nějakého výhledu? Těžko říct. Samozřejmě. Nicméně, pokud by se jeho stav v tom nejbližším období zlepšil, tak by to mohl být novoroční koncert v Berlíně se Státní operou a začátkem února jsou to představení Bizetovy Carmen,“ přibližuje aktuální zdravotní stav hudebníka Zita Senková. 

autoři: Zita Senková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související