Jste spíš rodiče a méně partněři? Namlouvejte se jako na začátku vztahu, radí terapeut Lucian Kantor

30. červen 2020

Přijde pár a říká, žijeme spolu jako bratr se sestrou. U mě v poradně je to časté téma, uvedl terapeut Lucian Kantor.

„Často to má stejný zdroj. Jsou více rodiči a méně partneři. Pro muže je důležitá užší intimita. Když chybí sex, už se mu nechce s tou ženou vyprávět, hladit ji,“ vysvětluje terapeut v pořadu Dva na Dvojce.

„Žena se pak cítí jen jako sexuální objekt. Upne se k dětem a tu širší intimitu, která jí ve vztahu schází, prožívá s nimi. Ale ve chvíli, kdy děti začnou chodit, by měli rodiče zase pracovat na svém partnerství.“

Terapie nejvíc pomůže na začátku problému

Velmi časté prý i je, že lidé žijí část manželství vedle sebe jako cizí lidé. „Stává se, že je jeden ve vztahu nespokojený, a protože je introvert, začne si žít ve svém světě,“ popisuje Lucian Kantor.

„V počátcích stačí jedna dvě konzultace. Ale když je to letitá záležitost, může terapie trvat roky. Ve chvíli, kdy je mi samotnému lépe, tak to už není vztah.“ Co tedy dělat, abyste spolu nezačali žít jako bratr a sestra? 

Základní prevence? Nepolykejte slova

„Základní prevencí je nepolykat slova. Když mi něco vadí a je mezi námi intimita, tak mám šanci říct, co bych potřeboval. A také je třeba pořád se namlouvat. Jako na začátku vztahu,“ radí Lucian Kantor.

Dá se zachránit vztah, když žijeme ne spolu, ale vedle sebe? Jak může vztah ovlivnit nemoc?

Spustit audio

Související