Jsou měkké a vysoce savé. Oblíbené ručníky jezdí do Portugalska kupovat i sousedé ze Španělska

Na váhu se dá nakupovat nejenom maso, ovoce nebo zelenina, ale taky ručníky. Kde? Například v Portugalsku, které je výrobou kvalitních ručníků známé. Stačí se zeptat v sousedním Španělsku, odkud jezdí hromadně a ve velkém nakupovat portugalské ručníky už celá desetiletí. Přesvědčila se o tom i reportérka Lubica Zlochová.

Městečko Vila Real de Santo Antonio je od jižní španělsko-portugalské hranice jen chvilku cesty autem. Ti, kdo si chtějí k návštěvě jihozápadu Španělska přibrat také Portugalsko, i když jen k bleskovému nahlédnutí, míří právě sem. Ze španělské strany přejedete 666 metrů dlouhý most a jste na portugalské půdě.

Utěšené městečko leží nedaleko pobřeží Atlantiku, a už poprvé, kdy jsem tu byla, jsem si ho přejmenovala na ručníkové městečko. Je totiž plné obchůdků právě s tímto zbožím.

Tajemství egyptské bavlny

Milujete kávu? Oblékněte se do ní! Na Tchaj-wanu radí, jak na to

Dívka a její ranní káva

Asijské hlavní město kávy. Tak někteří turističtí průvodci mluví o Tchaj-peji. Pití kávy se stalo v posledních letech velmi populární nejen v tchajwanské metropoli, ale na celém ostrově a v oblibě dohání i vyhlášený tchajwanský čaj. Kávou se na Tchaj-wanu ale nemusíte osvěžovat jen vnitřně. Vyrábí se tam z ní dokonce oblečení, které jeho majitel ocení v horku i v dešti.

V jednom takovém kralují Rosinda a Nadia. Starší 58letá Rosinda, majitelka obchůdku, prodává ručníky prakticky celý svůj život. Mladší Nadia jen 10 let. To, že jsou portugalské ručníky kvalitní a levné, jsem od Španělů slyšela mockrát. Stejně jako to, že z měst a městeček jižního Španělska se do sousedního Portugalska dokonce organizovaly autobusové zájezdy na jejich nákupy.

Prodavačka Nadia si vzpomíná, že ještě když byla malá, proudily sem houfy Španielů. Kupovaly tu i ložní prádlo, kuchyňské utěrky, ubrusy a župany. Hlavně ale proslavené portugalské ručníky, které se vyrábějí z pravé egyptské bavlny. Ta pochází z bavlníkových plantáží povodí Nilu a ručníky z ní se vyznačují úžasnou měkkostí a velmi dobrou savostí.

Ručníky na váhu

Nadia mi ještě vysvětluje, že továrny na výrobu jsou na severu Portugalska v městech jako Braga nebo Guimaraes. Sem na úplný jih země jim je dovážejí jednou týdně, a to v pořádném množství. A jak Nadia potvrzuje, obchodníci někde stále ještě kupují ručníky na váhu.

Logo

Paní Rosinda vzpomíná, jak se před lety museli zákazníci ze Španělska přepravovat k nim do Vila Real de Santo Antonio přes řeku Guadiana na loďkách. Až v roce 1991 postavilo Španělsko a Portugalsko ve spolupráci pořádný most Guadiana, který jsem už zmiňovala a který je mimochodem třetím nejdelším v Portugalsku.

Mezinárodní obchod

Obě Portugalky mi vyprávějí, že zatímco Španělé k nim vždy jezdili nakupovat ručníky, ony zase přes hranici cestovaly za nákupy dětských hraček a potravin. Především masa, olivového oleje, ale i ryb, protože ve Španělsku byly levnější.

Portugalští dlaždiči: umělci, kteří možná budou bez práce

Lisabonská Avenida da Liberdade

Takzvaná portugalská dlažba krášlí ulice, prostranství i promenády na řadě kontinentů. Hlavu tak budete sklánět k zemi nejen v portugalských městech, ale třeba také v čínském Macau nebo na slavné pláži Copacabana v Riu de Janeiru. Nejsou to jen obyčejné geometrické tvary, ale doslova obrazy umně vyskládané z dlažebních kostek. Mistři portugalské dlažby nebo, chcete-li, portugalské mozaiky jsou zruční řemeslníci a zároveň umělci. Avšak ubývá jich. Tahle práce už netáhne tak jako dřív.

Nadina maminka a babička takto jezdili na nákupy do sousedního Španělska prý hlavně před Vánoci. To bylo ještě v době, kdy v obou zemích vládla tvrdá diktatura – v Portugalsku Salazarova a ve Španělsku Francova.

Ráj ručníků

Když zavítáte do Vila Real de Santo Antonio dnes, uvidíte obchodní uličky městečka ověšené ručníky, na kterých je mapa Portugalska, fotbalista Ronaldo, případně typický barevný portugalský kohout.

Vítr si s velkými ručníky pohrává a láká turisty, aby vešly do obchůdku. Teprve uvnitř se před nimi totiž otevře opravdový ráj ručníků a osušek.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související