Jsme takoví zlatokopové. Ten smích tam někde skrytý je, popisuje zdravotní klaun Lukáš Houdek

6. prosinec 2022

„Ivan Motyka je lehce arogantní lékař, kterému se negativní vlastnosti rychle vymstí,“ představuje svoje alter ego zdravotní klaun Lukáš Houdek. Svojí nelehké profesi se věnuje už 21 let. Jak se ke své práci dostal a co studoval? Měl sám strach z nemocnic? V čem je jeho profese tvůrčí? Z čeho jsou klaunské nosy? Umí odfiltrovat negativní emoce? Jak klauni pečují o svojí psychiku?

„My jsme takoví zlatokopové. Ono tam to zlato někde je. A když narazíte na tu žílu, tak se skutečně otevře nečekaně radostný okamžik. Nejvíc smíchu se překvapivě ozývá z těch nejtěžších oddělení.“

„Je to proto, že je tam největší stres a největší potřeba uvolnění. A je otázkou vašeho zlatokopeckého umu, abyste dokázali tu žílu citlivě napíchnout a uvolnit tak, aby to pomohlo,“ vysvětluje Lukáš Houdek alias Ivan Motyka.

„Naše klaunské postavy se často rodí z našeho stínu. Z toho, jací jsme. A nechceme si to přiznat. Někde v nás to je,“ přiznává. „Když se s tou negativní vlastností nepoperete, ale pomazlíte a dáte jí humorný nádech, tak vás vlastně neopustí. Ale promění v něco snesitelnějšího,“ uzavírá zdravotní klaun.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související