„Jsme pořád kamarádky. Aspoň jednou za rok někam vyrazíme.“ Duo Kamélie u Jana Čenského

30. červen 2019

Kamélie – Hana Buštíková a Dana Vlková – měly raketový start. Název dua vymyslel jejich kamarád. Pořadatelé festivalu v Japonsku si jejich písničku vybrali ze dvou tisíc.

Dana zpívala deset let s Jezinkami, Hana s Bukanýry. Setkaly se, když Josef Laufer hledal zpěvačky, které by ho doprovázely. „A když pak byla Hana těhotná, seděly jsme na balkoně, jedly meloun a ona přemýšlela, co bude dělat, až porodí. Řekly jsme si, že to zkusíme spolu,“ zavzpomínala Dana Vlková.

Až do Japonska

Byl to raketový start. „Ta éra byla skvělá. Nejvíc jsme jezdily do tehdejší NDR. Ale nejdál jsme byly v roce 1983 na festivalu v Japonsku. Sešlo se jim tam 2000 písniček, vybrali 20, naši mezi nimi.“ Kamélie nedávno vydaly nové album Trend.

Stýkají se i mimo práci, obě mají jednoho syna. „Dana se teď hodně věnuje vnučce, ale čas od času jdeme s kamarádkami drbat a alespoň jednou za rok někam vyrazíme, teď jsme byly ve Vídni,“ říká Hana Buštíková.

Jak se vzájemně znají?

A jak se vzájemně znají? Hana si správně tipla, že je Dana všežravec. „Má ráda veškeré jídlo, ale hlavně sladké.“ A kam by se rády podívaly? Znovu do Japonska. „Trošku nás tam znervózňuje, že když nepřijedete na čas výtahem, mají obavu, jestli vás neranila mrtvice.“

Která z nich je v kapele vůdčí osobností? Jak vzpomínají na vystupování v NDR? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

  • Hosté: duo Kamélie

    Hana Buštíková a Dana Vlková byly jako Kamélie populární v 80. letech. Obě se poznaly jako doprovodné zpěvačky v koncertním programu Josefa Laufera. Moderuje Vláďa Slezák.

  • Host: zpěvák Josef Laufer

    Zábavný dokument Františka Ringo Čecha o hudbě minulých let.

  • Kamélie

    Rostlina, která se v češtině málem jmenovala velbloudka, dnes nese jméno botanika Kamela. Ten ji nejspíš ale nikdy neviděl.