Jsi jako vítr, který rozezpíval housle, aneb Moje oblíbené duety

27. červen 2021

Moje oblíbené duety – tak je nazvána půlhodinka, jejíž písničkový výběr je tentokrát spíše osobní, žánrově i jazykově docela pestrý. S potěšením jsem jako první duet vybral ten s významným jihočeským příznakem, velmi dobrou a rozhlasově vhodnou písničku Žába.

Píseň Žába nazpívala známá jihočeská folková písničkářka a dřívější spolupracovnice našeho rozhlasového studia Pavlína Jíšová s Jaromírem Nohavicou.  A Pavlína k ní řekla toto: „Já z ní mám velkou radost. Komu se povede nazpívat duet s Jaromírem Nohavicou. Melodie je dílem plzeňského kytaristy Míši Röhricha. Slova jsem napsala já. Vzpomněla jsem si na své rodné město České Budějovice a všechny jeho atributy jsem do té písničky nacpala...“

Od  jihočeského folku zamíříme k americkému teenagerskému popu konce 50. let. Newyorčan Edd Byrnes jako herec zazářil v televizním seriálu 77 Sunset Strip nazvaného podle hollywoodské adresy dvou soukromých detektivů, kterým pomáhá řešit různé případy jako Kookie, tedy číšník v klubu odnaproti.

Svou dočasnou popularitu využil Edd Byrnes v roztomile bizarním, ale úspěšném duetu s o šest let mladší zpěvačkou a herečkou Connie Stevens, které cosi v hipsterském slangu povídá a ona ho stále přerušuje: Kookie, Kookie, Lend Me Your Comb, Kookie, Kookie, půjč mi hřeben.

I v případě dalšího duetu půjde o herce, ale přece jen o dost většího formátu – o francouzskou filmovou superhvězdu a legendu Alaina Delona, který do dějin pop music vstoupil malým, ale výrazným způsobem, a to několika duety.

Tím nejslavnějším byla písnička Paroles, Paroles, v níž mu byla opravdu dobrou partnerkou Dalida, tedy velice populární, ve Francii usazená, původem italská impozantní zpěvačka narozená v egyptské Káhiře, která si, žel bohu, velmi předčasně vzala život. V úspěšném francouzském songu (italského původu) Paroles, Paroles, Slova, Slova z roku 1973 Alain Delon vynáší jednu milostnou lichotku za druhou, které však Dalida vytrvale odráží. Jsi jako vítr, který rozezpíval housle. A odnáší do dálky vůni růží. A na tato slovní cukrátka Dalida chladně reaguje. Děkuji, ne pro mne. Ale můžeš je nabídnout jiné, která má ráda vítr a vůni růží.

Čtěte také

Italská velká hvězda, zpěvák a herec Adriano Celentano bude polovičkou následujícího duetu, který jsem pro vás dnes pod Světly ramp vybral. Manželkou Adriana Celentana je už 57 let známá a kdysi krásná italská herečka, zpěvačka a později filmová producentka Claudia Mori.

Spolu tento pár nazpíval už od 60. let více duetů, ale v kontinentální Evropě měl větší úspěch ten z roku 1982 Non succederà più, Už se znovu nestane, který byl tehdy předveden i na festivalu v San Remo. Tento duet je zajímavý i z toho pohledu, že zahrnuje rovněž jisté autobiografické prvky z manželství Claudie Mori a Adriana Celentano, které tedy procházelo ne úplně šťastným obdobím.

Z hlediska generačního a jistě i emocionálního je zvláštním druhem duetu, který zpívá dospělý s dítětem. To si vícekrát v Semaforu vyzkoušel Jiří Suchý. Nejslavnější z těchto písniček je jistě Sluníčko s Jiřím Suchým a Zuzankou Vrbovou. Ale pár milých takových duetů natočil Jiří Suchý také s Lenkou Hartlovou, užívající později příjmení Lichtenberg. Jako osmnáctiletá konzervatoristka emigrovala do Dánska a pak přesídlila do kanadského Vancouveru, nabyla úctyhodného akademického vzdělání a uplatnila se v jiném druhu hudby.

V dětském a mladém věku jako Lenka Hartlová nazpívala s Jiřím Suchým několik půvabných  duetů – Toulaví zpěváci, Tulák, Na rezavým dvojplošníku, Máme rádi zvířata nebo Na louce zpívaj drozdi, který zazní v pořadu Světla ramp stejně jako duety Johnnyho Mathise s Jane Olivor The Last Time I Felt Like This z i u nás známého filmu Za rok ve stejnou dobu nebo Milana Chladila s mladičkou Helenou Vondráčkovou Vidím tvůj stín (s  textem Jihočecha Jana Schneidera).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související