Jsem Východočech, říká ředitel vysokomýtského muzea Jiří Junek

7. leden 2021

Je profesně druhým nejstarším ředitelem muzea v Pardubickém kraji. Jiří Junek zároveň proslavil Vysoké Mýto mezi milovníky starých aut. Jeho zásluhou při tamním Regionálním muzeu vzniklo také Muzeum českého karosářství.

Jiří Junek pochází z Přelouče, a tak v dětství vnímal své současné působiště především jako místo, přes které se jezdí k babičce do Litomyšle. Učarovala mu i jeho vojenská historie nebo otevřené dveře hangáru vysokomýtského letiště. Protože druhá jeho část rodiny pochází z Podkrkonoší a on sám studoval na univerzitě v Hradci Králové, s nadsázkou říká, že mu bylo líto rozdělení Východočeského kraje. Sám se stále cítí být především Východočechem. Do Vysokého Mýta ho pak údajně zavedla víceméně náhoda a volný byt.

Šembera, Němcová, Borovský

Ve Vysokém Mýtě nejprve učil dějepis na základních školách. Už tehdy ho ale město okouzlovalo svou historií, která je tam dodnes cítit na každém kroku. Kromě dochovaného středověkého opevnění to byly také pestré dějiny vojenské posádky ve městě. Tomuto tématu se navíc věnoval ve své diplomové práci. Ve Vysokém Mýtě ho také nadchlo původně jedno z nejméně oblíbených historických období, české národní obrození.

Cesta k oblibě 19. století a českým vlastencům a učencům té doby vedla také přes budovu dnešního Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Jde totiž o dům tehdejšího významného učence Aloise Vojtěcha Šembery, který jeho potomci odkázali muzeu spolu s rozsáhnou pozůstalostí. V archivech se tak dodnes nachází takové skvosty jako dopisy Boženy Němcové, Františka Palackého nebo informace o návštěvách Karla Havlíčka Borovského na faře v nedalekém Knířově.

Muzeum karosářství a cesty

S nápadem zřídit ve Vysokém Mýtě muzeum, které by vzdalo poctu českému karosářství, přišel Jiří Junek už při konkurzu na ředitele. Při jeho přípravě zvažoval také téma výroby hasičské techniky, kterými bylo město také proslulé. Nakonec ale zvítězilo zaměření na vysokomýtského karosáře, automobilového designéra Josefa Sodomku.  Jiřímu Junkovi se nakonec podařilo vytvořit ve Vysokém Mýtě nejen expozici, ale i celé Muzeum českého karosářství, které tam v nově opravené budově staré radnice slavnostně otevřeno v roce 2014. Na úspěch muzea pak navazuje také každoroční festival automobilových veteránů Sodomkovo Vysoké Mýto.

Jiří Junek vyjíždí Transsibiřskou magistrálou

Další vášní Jiřího Junka je cestování. Jeho splněným snem z dětství byl několikaměsíční pobyt v Austrálii. Častokrát ale propojuje svá putování s historickým pátráním. Tak ho například v Austrálii zajímali i čeští emigranti. Během cesty Transsibiřskou magistrálou pak pátral po stopách českých legionářů apod. Jistý druh spojení Vysokého Mýta a světa je pak také jedním z cílů Jiřího Junka coby ředitele vysokomýtského muzea. Plánuje tam totiž stálou expozici věnovanou osobnostem nebo událostem, které nechaly stopy Vysokého Mýta ve světě jako potvrzení skutečnosti, že vysokomýtští občané můžou být na své město právem hrdi.

Spustit audio

Související