Jsem jihlavský patriot, říká Vilém Wodák

18. leden 2013

Hostem pátečního Tandemu byl jihlavský badatel a příležitostný publicista Vilém Wodák. Narodil se na začátku 50. let minulého století do tehdejší „staré Jihlavy“ (jak ji sám nazval), a právě v té době se v něm probudil zájem o jihlavskou historii.

„Bydlel jsem v ulici Matky Boží, kde to v té době připomínalo pověstná Stínadla, bylo to dobrodružné, dnes už tam nic z toho není. Na půdách se dala najít spousta knih, časopisů, dokonce tam fungovala sběrna surovin, kde byl třeba Ottův slovník naučný, který dnes stojí stovky korun. A asi tam se probudila moje láska k historii,“ vzpomíná Vilém Wodák.

Byl jedináčkem, jeho maminka byla česká Jihlavanka, tatínek pocházel z Vídně. Velký vzor měl ve svém starším bratranci, který se také o historii kdysi královského města Jihlavy zajímal.

„V dobách normalizace jsem pátral hlavně v historických archivech, ale spíš sám pro sebe, tajně, protože doba tomu příliš nakloněná nebyla,“ popisuje badatel své průniky do historie za dob totality. Kromě historie má Vilém Wodák rád také cestování, které s láskou k historii mohl propojit až po roce 1989.

Wodák vypráví: „Moje první cesta vedla do Vídně, odkud pocházel můj tatínek. Byl to výlet snů.“ Jeho další kroky vedly do Německa, kam se vydal např. po stopách rodiny Reinharda Heydricha.

Spustit audio