Josephine Teyová: Skandál v Milfordu

20. říjen 2019

Matka s dcerou obviněny z únosu mladé dívky. Martin Myšička jako inspektor Grant v detektivce podle skutečné aféry z poloviny 18. století.

Kde strávila prázdniny patnáctiletá dívka s modrýma očima a nevinnou tvářičkou? Mají v jejím zmizení prsty dvě osamělé ženy žijící ve zchátralém domě nedaleko Milfordu?

Stará paní Sharpová s neprovdanou dcerou Marion se do Milfordu přistěhovaly nedávno a mezi starousedlíky nezapadly. Veřejné mínění se tedy snadno obrátí proti nim. Pravdu je třeba zjistit do soudního přelíčení, ve kterém může být v sázce víc než jen ztracená dobrá pověst.

Skandál z Milfordu (The Franchise Affair, 1948) Josephine Teyové byl inspirován skutečnou soudní aférou z poloviny 18. století. Román se ve Velké Británii těší velké oblibě a byl několikrát zfilmován.

O autorce

Logo

Josephine Teyová byl pseudonym úspěšné britské spisovatelky Elizabeth MacKintosh, kterou proslavily hlavně detektivní romány v nejlepší anglické tradici. Hlavním hrdinou je zpravidla inspektor Grant, kterého autorka čtenářům poprvé představila v ještě ne ryze detektivním románě Muž ve frontě (The Man in the Queue, 1929).

Zřejmě nejslavnější autorčina kniha s inspektorem Grantem je Vrah či oběť (The Daughter of Time, 1951), ve které detektiv z nemocničního lůžka řeší historickou vraždu dvou synovců neslavně proslulého shakespearovského padoucha Richarda III. V roce 1969 za ni Teyová získala Grand Prix de Littérature Policiere a v roce 1990 byla zařazena na seznam 100 nejlepších detektivních románů všech dob.

Účinkují: Martin Myšička, Lucie Černíková, Dana Černá, Růžena Merunková, Marek Holý, Jan Vondráček, Oldřich Vlach, Ivan Řezáč, Miriam Kantorková, Simona Postlerová, Jaroslava Pokorná, Lukáš Křišťan, Adam Ernest a Václav Knop.
Přeložila: Zora Wolfová
Dramatizace: Šárka Kosková
Hudba: Kryštof Marek
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.