Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn

S vypravěčem pozorujete udivenýma očima svět „Bangalore, Indie“, kde se ocitá na vědecké konferenci, ale také divočinu Česka 90. let, těžkopádnost místního akademického prostředí, tak trochu upatlanou touhu objevovat svět a snahu zorientovat se ve vztazích.

Pánkův vypravěčský styl je svěží, rytmický, nekašírovaný. Neformální proud řeči proměňuje čtenáře/posluchače na zaujatého partnera v dialogu. Na české scéně působí vyzrálý a svébytný autor a jeho kniha jako zjevení.

Josef Pánek

Mimořádnou svobodu projevu dává Josefu Pánkovi (*1966) i to, že není profesionálním spisovatelem, ale (nadšeným) exaktním vědcem. Pracuje v Akademii věd České republiky v oboru výpočetní molekulární genetika. Žil v Norsku a v Austrálii. Jeho první vydanou knihou byla sbírka povídek Kopáč opálů (Triton, 2013).

Láska v době globálních klimatických změn (Argo, 2017) získala v kategorii próza ocenění Magnesia Litera 2018. Porotci literární ceny vyzdvihli, že kniha „je naprosto nezávislá na jakémkoliv současném literárním trendu. Na 160 stranách se sice dotkne většiny aktuálních témat, jako jsou xenofobie, rasismus a další globální jevy, ale dělá to s noblesou, humorem i s jistým dacanstvím blízkým Hrabalovi, Haškovi či Demlovi.“

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Čte: Petr Stach

Autor: Josef Pánek

Dramaturgie: Klára Fleyberková

Pro rozhlas připravila: Zuzana Vlčková

Režie: Izabela Schenková

Natočeno v roce 2018

Spustit audio

Související