Josef Novák: Neexistuje vůně, která by se líbila všem

21. červenec 2018

Hostem je Josef Novák, chemik, znalec historie a technologií kosmetiky. Od třinácti měl ve sklepě laboratoř a zná také historii vůní. Jaká byla cesta kosmetiky od zkumavky do flakonu?

Chemie provázela Josefa Nováka již od dětství, svou první chemickou laboratoř by však za voňavou neoznačil. „V té době mě nejvíce lákaly věci jako střelný prach, třaskavá rtuť, nitroglycerin. Mělo to ke kosmetice daleko,“ směje se.

Základní vůní, se kterou se pracuje již po staletí je růže, fialka, nebo třeba levandule. „Těch vůní je více. Starověk kosmetice i líčení dával více než současná doba. V domácnosti i těch nejprostších řemeslníků byly dózy, špachtličky a další věci na uschovávání vonných olejů,“ popisuje Novák.

Je zajímavé, že celé lidstvo má pachy, které bere jako ošklivé. V zachycení pachu srážející se krve jsme lepší než psi, když jsme bydleli v jeskyních, ten pach vzbudil ostatní a mohli se bránit. Nemáme ale vůni, která se líbí všem.
Josef Novák

Vůně ve svém vývoji prochází řadou testů na mnoha osobách. „Ještě jsem neviděl parfém, který se líbíl všem pětadvaceti testovaným skupinám,“ směje se chemik. Své vlastní preference však musel dát v práci stranou. „Pánská kosmetika je stále okrajový segment.“

Josef Novák je odborník na kosmetiku, člen Kosmetologické společnosti ČR, bývalým výrobním ředitelem a vedoucím vývoje firmy Manufaktura.

Pivo je českým národním nápojem. Uspěje i v kosmetice?

Když Novák odcházel na odpočinek, zaměřil se na hledání ideálního piva pro kosmetické účely. Hledal zhruba rok. „Objeli jsme řadu pivovarů, odzkoušeli pivo jak v kosmetice i jak chutná,“ směje se chemik. Uspěl nakonec chmel speciálně určený pro lékařské a dermatologické účely.

Bude ale pivní kosmetika vonět ženám? „Voní ženám, máme unisex parfém, voní ženám i mužům a vůně piva není nijak škodlivá, líbí se,“ slibuje Novák.