Josef Mlejnek jr.: ČSSD deset let po tsunami

18. říjen 2018

V letošních senátních volbách se pokoušel o comeback i někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Marně, v Ostravě coby nezávislý získal pouhých 6,9 procenta.

Nicméně Jiří Paroubek si i letos zaslouží pozornost. Byl totiž každopádně leaderem jedné z nejúspěšnějších českých politických kampaní – tzv. oranžové tsunami v krajských a senátních volbách 2008, tedy právě před deseti lety. ČSSD tehdy zvítězila ve všech krajích, celostátně utržila skoro 36 procent hlasů a v senátních volbách dobyla 23 mandátů.

David Klimeš: Jan Hamáček nemá v ČSSD alternativu

David Klimeš

Česká sociální demokracie se v poslední době specializuje na sebevraždy v přímém přenosu. Občané si to užili při odcházení Bohuslava Sobotky z čela strany, referendu o vstupu do Babišovy vlády. Nyní část strany se snaží rozkývat křeslo pod předsedou Janem Hamáčkem kvůli debaklu v komunálních a senátních volbách. Jakkoliv Hamáček do dějin sociální demokracie nevstoupí jako nejsilnější lídr, v této chvíli nemá v ČSSD prostě alternativu.

Ve srovnání s letošními výsledky to vyznívá jako hudba z jiné planety, těžko uvěřit, že jde o jednu a tutéž stranu, letos jen o deset let starší.

Jiří Paroubek tenkrát pouze využil netaktičnosti ODS, jež mu pěkně nahrála zavedením poplatků ve zdravotnictví. Tvůrci tehdejší reformy poukazovali na úsporu ve státním rozpočtu v řádu pár miliard korun. Ve zdravotnictví se ale za rok protočí stovky miliard.

Jedna ministerská vyhláška upravující kolik bude za dané léky platit pojišťovna, a kolik si bude muset doplácet pacient má potenciál vytáhnout lidem z kapes nikoliv desítky, leč stovky, ba tisíce korun. Avšak když po nich ještě někdo chce v nemocnici 30 korun do extra kasičky navíc, navíc za něco, o čem se dosud soudilo, že je to zadarmo, pohár trpělivosti snadno přeteče a ony v zásadě neškodné poplatky to pak schytají nejen za doplácení si na léky a zdravotní péči, ale za všechna reálná i domnělá příkoří světa a života.

Tradiční sociálnědemokratičtí voliči neexistují

Což Jiří Paroubek vycítil a dovedl toho šikovně využít – s pomocí americké firmy specializované na politické kampaně Penn, Schoen & Berland (PSB), tudíž samé, kterou si v roce 2013 najal Andrej Babiš.

Jan Vávra: O čem teď sní Babiš, Kubera a Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček sledoval výsledky druhého kola senátních voleb v pražském Lidovém domě.

Smutná je na senátních volbách bezesporu hodně nízká účast, rozhodovalo tedy velice málo voličů. Nerozhodoval ani premiér země.

Voliče tehdy téma poplatků interesovalo tak mohutně, že jim ani nevadilo, když se na prezentaci Paroubkovy knížky nazvané „Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata“ nedlouho před volbami strhla mela, při níž Bohumír Ďuričko zastřelil Václava Kočku mladšího.

Mnozí tehdy Jiřího Paroubka vinili z populismu a voliče sociální demokracie z nezodpovědnosti. Včetně kardinála Miloslava Vlka, který vše zglosoval přísnými slovy: „Za třicet stříbrných prodal Jidáš Krista. Za třicet korun se dnes prodává tento národ.“ Tedy za to, že ho někdo zbaví jha třicetikorunového poplatku.

V rozborech současné krize ČSSD často zaznívá, jakou prý strana udělala chybu, když zapomněla na své tradiční příznivce a snažila se získat městské voliče pomocí témat jako genderová vyváženost. Kdo ale mají být ti tradiční voliči? Lidé, co se nechají populisticky zlákat laciným marketingem? Těch je u nás bohužel stále hodně, ovšem lépe než sociální demokracie je nyní dokáží zaujmout jiní.

Josef Mlejnek jr.

Pravda o ČSSD je tak možná docela prostá a smutná: voliče měla, když dovedla být z gruntu populistická a žádní tradiční sociálnědemokratičtí voliči zkrátka neexistují. Anebo ano, ale ve výši zhruba sedmi procent, jichž strana v celostátních průzkumech nedávno dosahovala.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio