Josef Křen

17. leden 2010

V první fázi po katastrofě, jsou nejdůležitější informace, tvrdí nedělní host Víkendového Radiožurnálu, člen Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Josef Křen. Zúčastnil se záchranných misí po zemětřesení v Alžírsku a Pákistánu a Václav Žmolík se jej proto ptal především na současnou situaci na Haiti postiženém stejnou katastrofou. "Haiti je země, která má problémy sama se sebou i za normálních okolností. Teď to bude běh na dlouhou trať," myslí si Josef Křen. V pondělí 18. ledna bude hostem Pavla Pečinková, kurátorka dosud největší výstavy o Josefu Čapkovi.

Haiti zasáhlo zemětřesení před necelými čtyřmi dny. Pomoc nyní potřebuje na tři miliony lidí, což představuje přibližně třetinu populace země. Přestože se po celém světě ihned zvedla vlna solidarity a na ostrov proudí dodávky humanitární pomoci, situace tamních obyvatel se nelepší - v zemi naopak zavládl chaos.

Na vině není podle Josefa Křena ani nedostatek záchranářů ani organizační selhání ze strany mezinárodních organizací.

"Koordinace je vždycky problém. Při těchto misích však bývá zvykem, že OSN má situaci poměrně dobře zmapovanou a má k dispozici kvalitní týmy, takže do patnácti, dvaceti hodin přijíždějí na místo a provádějí první zajišťovací práce, které jsou potřeba," vysvětluje zkušený hasič a záchranář.

Hlavní příčinou chaosu, který zavládl na Haiti, je tak především neefektivní logistika a špatné vnitřní poměry země.

Čeští záchranáři se na Haiti nechystají. "Bylo vyhodnoceno, že zaslání humanitární pomoci bude v našem případě účinnější a lepší," říká k tomu Josef Křen. Důvodem je především velká vzdálenost a omezené přepravovací kapacity.

Kdy se začala Česká republika podílet na záchranných operacích v zahraničí? Jak funguje takzvaná jednotka SAR, tedy volně přeloženo "Najdi a zachraň"? Jak dlouho mohou přežít lidé bez pomoci pod troskami budov? A proč pro něj bylo psychické vypětí při povodních v Praze větší než při záchranných pracích v Pákistánu nebo Alžírsku? Také na tyto otázky odpovídal Josef Křen v rozhovoru, který si můžete celý poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Křenem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio