Nevím, jestli zrovna Ivan Jonák nebo Ivan Roubal našli ve vězení boha, pochybuje novinář Josef Klíma

10. leden 2019

Investigativní novinář Josef Klíma se desítky let zabývá kriminálními případy. Jeho kauzy a knihy posloužily jako předlohy k filmům. Teď mu vyšla kniha Zločin jak ho pamatuju.

„Byl to divokej východ,“ vzpomíná investigativní žurnalista Josef Klíma na zločiny 90. let. „Třeba kolem Discolandu Ivana Jonáka se shromažďovali lidi, kteří by se dneska už neshromáždili. Politici, umělci, gangsteři... Všichni se sházeli v Discolandu Sylvie.“

Čtěte také

Našel Jonák boha?

„Nikomu to nevadlio, nikdo tím nebyl skandalizovaný.“ Může se ale podle něj změnit jedinec jako se změnila společnost? Například právě zmíněný Ivan Jonák pak údajně ve vězení našel boha.

Majitel Discolandu Sylvie Ivan Jonák

„Nevím, jestli zrovna Ivan Jonák potom našel boha. Ale mám zkušenost, že spousta vrahů se tzv. dala na náboženství. Je otázka, do jaké míry je to přetvářka, aby získali nějaké výhody,“ přemýšlí Klíma v rozhovoru na Dvojce.

Náboženské úvahy spartakiádního vraha

„Když jsem v roce 1990 jako první novinář dělal rozhovor se spartakiádním vrahem Jiřím Strakou, vyprávěl mi, jak poznal boha. Ale říkal to úplně stejným tónem, jako když na záběrech z rekonstrukce líčil vraždu. Nezúčastněným, odosobněným hlasem člověka, který nemá vřelý vztah k lidem.“

Vrah Roubal mezi jehovisty

„Ivan Roubal, odsouzený na doživotí, dnes už mrtvý, mi taky ve vězení vysvětloval, že pán Ježíš tvrdil, že není důležitý den narození, ale den smrti. Protože se posuzuje to, co má člověk za sebou. A měl i jiné náboženské úvahy.“

Čtěte také

„Roubal byl jeden čas s jehovisty, pak se i s nimi rozešel. A nevím, jestli je to součást nějakého bludu, nebo jestli je to hluboké přesvědčení. Anebo jestli si z těch lidí dělá srandu,“ přemýšlí Klíma. Vězenský kaplan ve Valdicích Aleš Jaluška na to měl čuch.

Zločin jak ho pamatuju

I takové úvahy najdete teď v Klímově nové knize Zločin jak ho pamatuju. „Jsem jeden z mála žijících aktivních novinářů, který pamatuje všechny velké zločince od roku 1989. Jsou to vlastně dějiny státu viděné přes zločin. Zpovídal jsem lidi, kteří byli na straně zločinu, i ty, kteří ho potírali,“ vysvětluje v rozhovoru s Martinou Kociánovou.

Sedl někdy někomu na lep? Je Jiří Kajínek vinen, nebo ne? A jak našel klíčového svědka u sebe doma? Poslechněte si.

autoři: Martina Kociánová , zk , rota

Související