Josef Baxa: Vyznamenaných stále přibývá. Mělo by se jimi víc šetřit

30. říjen 2019

Zvykli jsme si, že jména vyznamenaných odrážejí pohled na svět a hodnoty toho kterého prezidenta. Je to logické, nebo by to šlo i jinak?

Celkem 42 oceněných. Miloš Zeman udělil nejvíce vyznamenání za dobu, kdy je ve funkci prezidenta. „Rok od roku jsem stále ve větších rozpacích, když vidím tuhle přehlídku, kdy se nakonec i veřejná pozornost z celého státního svátku upne na ten hodinový přenos a sleduje ta jména,“ přiznává se v pořadu Jak to vidí Josef Baxa.

Čtěte také

„Vždycky jistě většina těch vyznamenaných jsou lidé nezpochybnitelní. Jsou to lidé, jejichž příběhy a činy jsou hodné úcty a ocenění. A vedle toho jsou tam zase lidé, o kterých si lze tento závěr udělat jenom velmi těžko.“

Tisíce vyznamenaných

„Těch vyznamenaných stále přibývá. Jsou jich už stovky, historicky možná tisíce. Já si nejsem jist, jestli už tu nemůžeme mluvit o nějaké inflaci. Jestli to trochu nepřehodnotit, trochu s tím šetřit. Anebo zavést trochu jiné mechanismy.“

„Protože je to státní vyznamenání. Stát v podstatě říká: Tento člověk je hoden úcty a jeho postoje a skutky stojí za zaznamenání i po letech. A to nějakým způsobem oceníme tím, že mu udělíme nebo propůjčíme státní vyznamenání.“

Větší korekce

„Představoval bych si to tak, že ta osobní preference toho, kdo nakonec ta vyznamenání uděluje, by měla být přece jenom víc korigována,“ uzavírá na Dvojce Předseda Nejvyššího správního soudu ČR Josef Baxa.

Další témata rozhovoru: 101 let republiky; projekt Rozděleni svobodou; smysl Ústavního soudu ČR; zatahování soudů do politiky; vyznamenaní prezidentem; rychlost v justici ve světle kauzy Davida Ratha; pravidla soudního řízení; mafiánská chobotnice na Slovensku.

autoři: Věra Štechrová , Josef Baxa , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.