Josef Baxa: Vyznamenaní by se neměli vytahovat jako králíci z klobouku

29. říjen 2018

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě udělil státní vyznamenání 41 osobnostem veřejného života, které se podle něj v minulosti zasloužily o stát. Co toto ocenění znamená a kdo by je měl dostat?

„Mezi oceněnými jsou nezpochybnitelná jména. Jsou tam zrna, ale možná tam najdeme i nějakou plevu,“ říká soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Očekával bych, že státní vyznamenání budou udělena osobám, které se skutečně zasloužily o stát, a to ve všech oborech lidské činnosti. A v tomto smyslu mám jisté pochybnosti, ostatně jako každý rok.“

Vyznamenání má osvědčit nezpochybnitelné

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Michal David

Pokud má někdo zásluhy o stát, mělo by se podle Josefa Baxy o tom všeobecně vědět. „Ocenění by neměli být vytaženi z klobouku jako králík, aby se teprve s udělením vyznamenání široká veřejnost dozvěděla, že se zasloužili o stát,“ dodává s tím, že vyznamenáním bude jenom osvědčeno to, co je nezpochybnitelné.

Výběru oceněných by podle něj měla předcházet širší společenská diskuze, aby se co nejvíc omezily subjektivní preference, které potom budí rozpaky. K pozitivnímu vnímání státních vyznamenání nepřispívají ani tajnosti a spekulace, které se kolem jejich udílení šíří.

„V posledních letech se to dostalo až do nedůstojné roviny, kdy někteří lidé mají problém vyznamenání přijmout nebo si ho převzít,“ hodnotí Josef Baxa.

Hrdinové, vojáci, hasiči

Rozhlasák Karel Lánský s propůjčeným Řádem bílého lva.

„Nechci zpochybňovat dílo nebo činnost kohokoli z oceněných, ale zpravidla tito lidé mohou ve svých oborech dosáhnout ocenění, ať jsou to sportovci, umělci nebo vědci. Nevím, jestli je dobré podřadit to všechno pod společný jmenovatel státních vyznamenání.“

Zásluhy o stát by podle Josefa Baxy měly být vyhrazeny těm, u kterých to zpravidla začíná, tedy hrdinům, vojákům, policistům, hasičům… Lidem, kteří za sebou nezpochybnitelně mají dílo, o kterém se ví, anebo vykonají tak mimořádný čin, že zaslouží všeobecné uznání.

Další témata rozhovoru: Vyvrcholily oslavy 100. výročí vzniku Československa. V čem je jedinečnost českého národa? Soudci mají nové taláry od návrhářky Liběny Rochové. Pomohl by Česku návrat k monarchickému zřízení? Josef Baxa opustil po dvaceti letech předsednické křeslo Nejvyššího správního soudu. Jak si zvyká na změnu? Chodí se k soudu pro spravedlnost, nebo pro rozsudek? Jak se může stát z oběti obviněný? A má smysl odpovídat na nenávistné komentáře na internetu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související