Josef Baxa: Právo na ochranu života zbraní do ústavy nepatří. Odvolávat se na USA 18. století je nesmysl

18. červen 2020

Senátoři chtějí doplnit Listinu základních práv a svobod o právo bránit sebe a život jiného člověka zbraní. Je to dostatečný důvod ke změně ústavy? 

Čtěte také

„Podobné téma není na stole poprvé. Čas od času se znovu objeví. Doplnění Listiny základních práv a svobod o podobnou věc by ve výsledku ale nic nového nepřineslo,“ říká v pořadu Jak to vidí soudce Josef Baxa.

Určitě by to nepřineslo to, co si od toho slibují senátoři. Myslím si, že jde více o politickou deklaraci než ústavněprávní.“ 

K ústavě a k Listině základních práv a svobod je třeba se trvale chovat zdrženlivě a s úctou. Není možné podléhat pokušením a zakotvením v ústavě si zajistit cokoli. Jednou třeba právo na vodu a příště na placení v hotovosti. K tomu ústava ani Listina neslouží. A hlavně nás to nezachrání.

Vozová hradba proti většině

Novela 34 senátorů má pomoci čelit odzbrojovacím tendencím Evropské unie. Je dobré jít proti většinovému proudu? Jde jen o zbytečné hrocení situace. Jsme součástí Evropské unie,“ upozorňuje host Dvojky.

Vytvářet si vozovou hradbu proti modelování společného právního prostoru není dobrým vysvědčením o tom, do jaké míry se cítíme být součástí společenství. Nebo do jaké míry chceme potvrzovat stále pověst potížisty, který v momentě kdy jde o společnou odpovědnost, začne stavět vnitřní hranice.

Více zbraní v rukou občanů?

Co by fakticky znamenalo zakotvení práva na ochranu života zbraní v ústavě? Znamenalo by to třeba více zbraní v rukou občanů?

Čtěte také

To, co senátoři chtějí dát do Listiny základních práv a svobod, do jisté míry existuje na zákonné úrovni. Tato zákonná úprava by ale neměla být povýšena na úpravu ústavní. Do ústavy takové věci nepatří. Odvolávat se na americkou ústavu z 18. století je nesmysl.

„A nejsem si vůbec jistý, jestli je mezi námi vůbec dostatek takových profesionálů, kteří by mohli ozbrojeni chodit po ulicích. A ani si nejsem jistý, že by se nám ulevilo, kdybychom věděli, že někteří z nás mají u sebe zbraň a mohou ji použít, uzavírá soudce.

Další témata rozhovoru: změny ve výběru soudců a výběrové komise; kontroverzní obdarovávání soudců; rozšíření práv sexuálních menšin v Americe. 

autoři: Vladimír Kroc , Josef Baxa , opa
Spustit audio

Související