Josef Baxa: Pořád je v nás pojem udavačství. Zákon na ochranu oznamovatelů ale není zbytečný

19. srpen 2020

„My tady máme desítky zákonů, které stanoví povinnost mlčenlivosti. A přesto, jak se říká v jednom filmu: Víte, u nás se všechno vykecá,“ komentuje novelu zákona soudce.

Česko musí do svého právního řádu zakotvit ochranu osob, které oznámí neetické nebo nelegální chování ve firmách a úřadech. Novela je ale podle zástupců neziskových organizací nedostatečná.  

„Ten zákon není zbytečný. Tady máme různé zbytečné zákony nebo se tu chystají zbytečné zákony. Ale tenhle zákon já nepovažuji za zbytečný. Právě naopak,“ svěřuje se svým názorem soudce Josef Baxa v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Udavačství sloužící režimu

„U některých deliktů skutečně nezbývá nic jiného, než aby někdo promluvil zevnitř. A aby byl potom ochoten i podat svědectví a předložit další důkazy. Bohužel ale naše společnost stále nezapomněla na období nesvobody, kdy tohle oznamování bylo skutečně tím udavačstvím sloužícím režimu.“

„Tohoto nádechu se ještě úplně nezbavilo. Ale ono to chce docela dost osobní odvahy něco oznámit, trvat si na tom a být vystaven zpochybňování, skandalizaci a někdy i odvetným opatřením,“ míní host Zity Senkové.

Komu se má oznamovat?

Josef Baxa

Kritikům novely vadí hlavně to, že oznámení korupce nebo jiného neetického jednání mají posuzovat zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Na Slovensku například proto vznikne samostatný úřad na ochranu oznamovatelů.

„Někdo to přijímat musí. Je otázka, jestli to má být součást vlády, ministerstvo spravedlnosti nebo jeho odbor, který se v tom zákoně plánuje,“ uvažuje Baxa. „Ale my tady máme desítky zákonů, které stanoví povinnost mlčenlivosti. A přesto, jak se říká v jednom filmu: Víte, u nás se všechno vykecá.“

Zkušenosti z Evropy

„I údaje, které jsou chráněny v policii a jinde, se najednou dostanou do veřejného prostoru. Takže asi odtud je ta obava, jestli tu můžeme institucionálně garantovat, že tyhle věci zůstanou tam, kde mají být,“ říká soudce. „Asi to nemá jednoduché řešení.“

„Na druhé straně je to úprava, která je inspirována Evropou. Je to vlastně provedení jedné unijní směrnice. Takže jistě jsou s tím nějaké zkušenosti i jinde a v tom legislativním procesu by se tohle všechno mělo prodiskutovat. Aby byla přijata úprava, která nebude mrtvá od samého začátku.“

Další témata rozhovoru: nový zákon o ochraně oznamovatelů; snížení trestní sazby za rasistické komentáře na internetu; odsunutí rozsudku v procesu s vrahy Jána Kuciaka; specializované soudy.

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , rota
Spustit audio

Související