Josef Baxa: Operace Vidkun? Už léta cítíme, že je policie děravá

19. říjen 2015

Policejní razie ve vlastních řadách. Olomoucká korupční kauza ale ukazuje, že se policie nebojí a nehodlá krýt ani sama sebe.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu minulý týden během akce Vidkun obvinil čtyři lidi z korupce. Spustila se tím údajná olomoucká korupční kauza. Hlavními aktéry v ní jsou olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, vlivný podnikatel Ivan Kyselý, ale i dva policejní plukovníci.

Není se čemu divit

„Kauzy tohoto druhu jsou vždycky velmi bolestné pro ty, kteří je dali do pohybu. Protože cílí dovnitř. Dovnitř policie. Tam, kde bychom očekávali razantní boj se zločinem,“ domnívá se předseda Nejvyššího správního soudu ČR Josef Baxa.

„Už samotný fakt, že se jedna část policie odhodlala razantně vstoupit do jiné části a obvinit její vysoké funkcionáře, svědčí o tom, že je situace vnímána jako vážná. Ale zase, že by mě to úplně udivilo…“

Otazníky nad prací policie

Ve vazbě skončil náměstek ředitele olomouckého policejního ředitelství Karel Kadlec spolu se šéfem odboru hospodářské kriminality Radkem Petrůjem. Protože policie šahala do vlastních řad, pojmenovala akci podle norského politika, který se stal symbolem kolaborace.

„Slyšíme a instinktivně cítíme už léta, že policie je děravá, že informace unikají, nebo dokonce někdo má nějaké spolupracovníky uvnitř policie… V posledních letech bylo těch otazníků nad prací policie několik a možná si to i policice sama uvědomuje. A proto i tenhle zásah.“

Logo

Bolestivé řezy

Práce detektivů se podle Baxy ale postupně mění k lepšímu. Policie má podle něj tu nevýhodu, že je vždycky až o krok pozadu za zločinem. Důležité je ale hlídat, aby nikdy nebyla pozadu o víc než ten jeden krok.

„Policie vždycky na rozdíl od zločinu bude mít míň peněz, musí respektovat pravidla, zákony, hranice. Přesto je dobré, že policie nevzdává boj se zločinem. A že i když se zdá, že ten boj proniká do jejích řad, tak se nerozhodne to krýt a provede bolestivý řez,“ dodává Baxa.

Jak by měli postupovat obvinění politici v podobných kauzách? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , rota , Josef Baxa
Spustit audio