Jordánci se učí recyklovat papír

Co to je tříděný odpad a recyklace papíru, ví v České republice snad každý školák. V některých chudších koutech světa však lidé o takových „luxusních“ vymoženostech teprve začínají přemýšlet. Příkladem může být Jordánsko. Recyklovat se tam učí i za pomoci České republiky.

„Nejdřív nařežeme papír na malé kousky a rozvaříme ho na kaši. Z ní pak s těmito síty děláme listy papíru a sušíme je. Denně vyrobíme tak sto archů ručního papíru,“ ukazuje Nádira, které je něco přes dvacet a žije v oáze Azrak. Patří ke dvaceti místním ženám, které tu zaměstnává Královská společnost pro ochranu přírody.

Ruční výroba recyklovaného papíru tady začala teprve v lednu. Jak ovšem doufá Nabíh al-Kájid z Královské společnosti, časem má mít tento projekt význam pro celou zemi.

Řezání papíru v podání Nádiry

„V Jordánsku zatím žádný systém na třídění a recyklaci odpadu neexistuje. Dělá to pár nevládních organizací, jedna soukromá firma zpracovává papír a plasty. Náš projekt je velmi malý. Z recyklovaného papíru vyrábíme zápisníky, ozdobné rámečky na fotografie a podobně. Důležitý je ale výchovný efekt! Chceme tím upozorňovat, že něco jako třídění a recyklace vůbec existuje a k čemu je to dobré. Chceme samozřejmě ekologickou výchovu dál rozšiřovat. Rádi bychom ji dostali i do školních osnov,“ říká Nábíh.

Při výrobě papíru se v Azraku kromě poetického kapání vody často ozývá také lomoz několika strojů. Z odpadového papíru řežou a melou surovinu k dalšímu zpracování. A právě tady se zapojila Česká republika.

Nabíh obsluhuje lis

Zdeněk Beránek z velvyslanectví v Ammánu vysvětluje: „Česká republika v roce 2009 přispěla částkou zhruba půl miliónu korun v rámci takzvaného malého lokálního projektu na tuto dílnu na recyklaci papíru. Jak vidíte, je součástí většího výrobního procesu řízeného Královskou společností pro ochranu přírody. Vyrábí se zde různé výrobky z recyklovaného papíru, které jsou prodávány v této a dalších rezervacích v Jordánsku. Přispívají k ekonomické udržitelnosti rezervací a zároveň podporují zaměstnanost v místních komunitách. Ty jsou často velmi chudé, jako třeba tady v oblasti Východní pouště v Azraku.“

Díky české pomoci tedy mají Jordánci o něco blíže k ochraně přírody. A Nádira k zaměstnání. „Je to hodně zajímavá práce, baví mě to,“ dodává.


Zvětšit mapu: oáza Azrak v Jordánsku
Spustit audio