John Galsworthy: Co vypravoval učitel. Příběh o věrné lásce zahalený stínem válečného utrpení

12. červenec 2021

Povídka anglického spisovatele o krutosti války v kontrastu s láskou, která nezná hranic ani času. V interpretaci Josefa Patočky poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Josef Patočka
Překlad: Josef Hobza
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1977

Anglický prozaik a dramatik John Galsworthy (1867–1933) vyrůstal ve středostavovské rodině. Ačkoliv vystudoval práva, vydal se na dráhu spisovatele. Jeho první díla ale neslavila úspěchy, větší ohlas zaznamenal až Ostrov pokrytců – první ze série satirických románů, v nichž Galsworthy kritizuje život vyšší společenské třídy. V rámci tohoto žánru se později proslavila i trilogie Sága rodu Forsytů.

Kromě psaní románů se Galsworthy věnoval i dramatické tvorbě. Dohromady vydal 27 divadelních her. Prostřednictvích svých děl se vyjadřoval k řadě společenských témat, jako byly vězeňská reforma, práva žen či kvalita života domácích zvířat. Za své celoživotní dílo získal v roce 1932 Nobelovu cenu za literaturu. Částku spojenou s výhrou věnoval PEN klubu, jehož byl spoluzakladatelem.

Byl příznivcem vstupu Velké Británie do 1. světové války. Sám kvůli krátkozrakosti nemohl narukovat, angažoval se ale jako sanitář ve Francii u Červeného kříže. Válečnými zkušenostmi je inspirována povídka Co vypravoval učitel. Její titulní postava vypráví příběh mladého páru, o jehož osudu rozhodla právě válka. Je láska věčná? Co všechno jsme pro ni ochotni udělat? A má cenu milovat ve světě bez lásky? Galsworthyho povídka sice na tyto otázky jednoznačně neodpovídá, nutí ale nad nimi přemýšlet.

Spustit audio