Johanka z Arku neboli Panna Orleánská v písničkách

30. květen 2021

Není zas tak mnoho postav ze vzdálené historie, které by se mohly v četnosti uměleckého ztvárnění rovnat Jeanne d'Arc, tedy Janě nebo Johance z Arku, Panně Orleánské. Velká francouzská hrdinka byla v pouhých devatenácti letech upálena za kacířství v Rouenu 30. května 1431, tedy právě před 590 roky. Inspirovala i tvůrce populární hudby.

Z Rouenu stoupá dým. Z horkých polen jde žár. Do rubáše Johanku převlík dráb a chlubí se tím. Ano, věhlas a vlastně svatost Jany z Arku nepřímo zapůsobila i na Jiřího Korna, Jiřího Škorpíka, Dušana Kollára a Davida Uličníka dávající dohromady populární vokální seskupení 4tet, které vzniklo před necelými dvaceti roky. Svá alba označuje anglickými řadovými číslovkami a na to druhé nazpívala i písničku jednoznačně nazvanou Jeanne D'Arc.

Zdeněk Borovec česky otextoval song Mikea Batta Bright Eyes, který byl velkým hitem v podání Arta Garfunkela. Jiří Korn tuto písničku natočil už v roce 1980 a po mnoha letech se k ní vrátil se 4tetem. Mimochodem, anglicky zpívaná hitová předloha s francouzskou mučednicí nemá vůbec nic společného a vzešla z filmu natočeného podle slavné dětské knížky Daleká cesta za domovem Richarda Adamse, která s jistým metaforickým zaměřením popisuje putování králíků.

Ovšem osud Johanky z Arku naopak oslovil Jana Nedvěda, když napsal písničku Johanka, kterou s Brontosaury také natočil.

Na přelomu tisíciletí na základě příběhu a legendy o francouzské národní hrdince vznikl původní český muzikál Johanka z Arku, který dočkal velmi příznivého ocenění u publika i kritiky. Během tří let bylo v divadle Ta Fantastika v Praze odehráno přes 800 představení.

Lucie Bílá byla za roli Johanky z Arku oceněna prestižní cenou české herecké asociace Thálie za rok 2001. Autorem libreta byl velmi zkušený scénárista Jiří Hubač. Hudbu složil Ondřej Soukup a písničky otextovala Gabriela Osvaldová. Vedle Lucie Bílé tvořili hvězdné obsazení kromě jiných Jihočeši Petr Kolář či Petr Muk.

Čtěte také

Potom se muzikál Johanka z Arku po nějaké době přestěhoval do divadla Kalich i třeba se zpěvákem Janem Křížem, majícím také silný rodinný vztah k jihu Čech. Písničky z muzikálu byly také vydány na zvukových nosičích a písnička z něj vzešlá Most přes minulost byla v podání mnohonásobné České slavice před dvaceti roky velkým hitem.

Vedle mnoha jiných umělců před více než půlstoletím zaujalo upálení Johanky z Arku kanadského zpívajícího básníka Leonarda Cohena, který svůj song pojal jako dialog odvážné dívky s ohněm. 

A liverpoolským „novým romantikům“ – skupině s tajuplným názvem Orchestral Manoeuvres in the Dark, Orchestrální manévry v temnotách, zkráceně OMD, náleží jeden primát. Ve světovém měřítku v pop music patrně nejvíce proslavila na začátku 80. let ve skladbě Joan of Arc (Maid Of Orleans) Janu z Arku, Pannu orleanskou, která byla před 101 roky prohlášena za svatou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.