Jménem zákona! Případ falešných detektivů, kteří své podvody dovedli téměř k dokonalosti

Psal se rok 1935 a po Praze se potuloval trojlístek podivných mužů zákona. Jako falešní detektivové si zámečník, kartáčník a pomocný dělník dokázali na smyšlených pokutách vydělat pěkný obnos peněz.

Účinkují: Zuzana Hykyšová, Dalibor Gondík, Martin Dusbaba, Dominick Benedikt, Dušan Sitek, Ivo Theimer, Jaromír Meduna, Tomáš Kořének
Vypráví: Miloš Vaněček
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 9. 12. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Vdova a domovnice Karolina Lebenhartová byla zřejmě jednou z prvních obětí falešného detektiva. Za smyšlené nepovolené přechovávání cizích osob mu zaplatila z obavy před hanbou vysokou pokutu.

O pár měsíců později se s ním ale setkala znovu. Tentokrát měl být podveden její bratranec, u kterého byla zrovna na návštěvě. To mu už ale byli na stopě vrchní policejní komisař Alois Kintner a komisař Zdeněk Borkovec. Oznámení na falešného detektiva byla totiž celá řada.

Spadla klec

Bývalý zámečník Antonín Lippert mezitím k sobě přibral dva společníky. Spolu s bývalým kartáčníkem Lojzou Tomáškem a pomocným dělníkem Pepou Hilkem vylepšili hru na falešné detektivy k dokonalosti. Dokonce si obstarali falešné doklady Policejního komisařství v Praze.

Spravedlnost ale na sebe nenechala dlouho čekat. Soud s falešnými detektivy se konal v listopadu roku 1936.

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související