Jízda na koloběžce je krásný malý sport, který zláká celou rodinu

23. květen 2013

Prozradili to naši dnešní hosté Václav Liška, herec na volné noze, kterou využívá k jízdě na koloběžce, a Michal Kulka, projektový manažer teambuildingových programů a sportovec tělem i duší.

Kick your life, kick France 2013
Slavný cyklistický závod Tour de France slaví letos rovné století své existence. Takové kulatiny je potřeba náležitě oslavit, proto se ho tentokrát zúčastní i koloběžkáři, kteří chtějí soutěž poprvé v dějinách zdolat na svých oblíbených dopravních prostředcích. Projekt nazvali Kick your life, kick France 2013. „Co víme, tak to bude historicky první pokus o ujetí Tour de France na koloběžce.“ Tato myšlenka se zrodila v hlavě Václava Lišky. „Seděli jsme v hospodě, kde v televizi vysílali reportáž o Pepovi Zimovčákovi, který závod ujel na svém velocipédu. Tenkrát jsem poprvé nahlas vyřkl, že když to může ujet 50letý člověk na velkém kole, tak to můžu dát i já na koloběžce. Neměl jsem to dělat, protože se toho kluci chytli a vzniklo z toho to, co budeme za měsíc absolvovat.“ Do první etapy se 6členný tým odrazí 28. června 2013 v korsickém městě Porto-Vecchio. Sportovci se přitom na závod intenzivně připravují poslední dva roky. A určitě to má smysl, jak prozrazuje Václav Liška. „Je to krásný malý sport. My bychom ho chtěli více rozšířit mezi lidi, protože mistrovství světa a Evropy jsou velice příjemnými akcemi, kam jezdí celé rodiny.“

Tradice určená nejen dětem
V naší zemi se od roku 1968 jezdí nejstarší koloběžková liga na světě. Dokonce jsme jedním ze zakládajících členů mezinárodní koloběžkové asociace IKSA. „V České republice se v roce 2004 pořádalo i první Mistrovství světa v koloběhu. V roce 2014 bude opět v Plzni. Koloběh u nás zažívá velký boom a i když u nás nastal, tak je koloběžkář stále ještě rarita a lidé si na něj ukazují prstem. Koloběžka je ideální pro toho, kdo chce zaujmout, posílit svoje tělo a užít si zábavu.“ A už vůbec neplatí domněnka, že je určena pouze dětem. „První jsem si pořídil ve 20 letech. Je to skvělý prostředek doplňující trénink i vrcholových sportovců. Je náročnější než kolo, tlumí nárazy kloubů, odlehčuje bederní části zad a pomáhá i jako rehabilitační prostředek,“ tvrdí Václav Liška.

Peloton

Vydejte se do světa!
Na koloběžce se přitom můžeme vydat i za hranice našeho státu. A jak je to s přepravou zavazadel? „Na přední vidlici stroje se dá přidělat nosič jako na kolo. Vznikne tak trošku problém s odrážením, který se ale dá zvládnout. Kamarádi takhle absolvovali cestu na malých koloběžkách z Třeboně přes Alby až do Benátek. Lze jezdit i s batohem, ale chce to pak lehce omezit jeho váhu. Známý cestovatel Oldřich Kostka, který jel z Moskvy do Čech, dokonce vozí za svou koloběžkou speciální vozíček.“

S větrem o závod
Může jezdec porušit přikázanou rychlost v obci? Může. Závisí to ovšem na okolnostech a kondici sportovce. „Z mojí zkušenosti mohu říct, že jsem dosáhl maximální rychlosti 78 km/h. Samozřejmě z kopce. Dá se ale dosáhnout i 90kilometrové rychlosti. Hodně zajímavé je, že koloběžka má nižší těžiště, člověk na ní stojí na jedné noze a je nalehlý na předním kole. Díky tomu všemu lze jet rychleji než cyklista. Při odrážení na rovině se ale rychlost pohybuje zhruba kolem 35 km/h,“ dodává Michal Kulka.

koloběžkář občanského sdružení Kick France 2013

Proč sportovci nechtějí sponzory a na jakých koloběžkách se vydají na akci "Kick your life, kick France 2013"? To i mnohem více se dozvíte v celém zvukovém záznamu rozhovoru (viz "Přehrajte si celý příspěvek").

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.