Jízda autem přes zamrzlé Lipno může být po střídání teplot nebezpečná

31. leden 2019 10:59

Na zamrzlé hladině Lipenského jezera vznikly dvě ledové silnice. Podle místních lidí po nich denně z Frymburka a Horní Plané přejede až 200 aut. Někteří mají strach a přece riskují. Důvod k obavám by podle záchranářů měli mít všichni, kdo si tudy zkracují cestu na druhý břeh.

Kolem deváté hodiny ranní řidič v bílém autě míří přes led do Frýdavy. „Popravdě, trochu se bojím, ale jezdím do práce do Rakouska a denně ušetřím zhruba čtyřicet kilometrů, takže o to jde. Jsem místní, takže podmínky tady znám. Dneska bylo mínus dvacet, to by mělo auto udržet,“ říká.

Dobrovolný hasič Antonín Labaj si ale všímá i auta, pod kterým puká led. „Souvisí to s počasím. Pokud se oteplí, nebo zase naopak přijde větší mráz, tak led neustále pracuje. Vzhledem k tomu, že led neustále nabývá, vznikají praskliny, mezi kterými začne vyvěrat voda. Do rána se může udělat i několikacentimetrová díra, sníh začne pohlcovat vodu a je to jako houba, led není pevný,“ varuje.

Z Horní Plané zkusil cestu před led do Bližší Lhoty řidič z Příbrami. „Relativně se nebojím, když tu místní jezdí s traktorem, tak s naším daleko lehčím vozidlem si to dovolím,“ vysvětluje. Jeho manželka na sedadle spolujezdce ale už tak nadšená není. „Hodně jsem se bála a příště už tudy nejedu, radši půjdu pěšky,“ reaguje.

Jízda po zamrzlém Lipně zakázaná není. V případě, že se ale auto proboří, hrozí řidiči za znečištění životního prostředí pokuta až do výše půl milionu korun.

Spustit audio

Související