Jitka Zelenková, zpěvačka se sametovým hlasem

7. únor 2014

Ve středečním Nočním proudu 5.2. přivítal jeho autor a moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze série svých celoročních hostů. Tentokrát přijala pozvání k nočnímu hudebnímu proudění zpěvačka JITKA ZELENKOVÁ, která právě v těchto dnech vydává 2CD milostných písní nazvané prozaicky Já tě mám ráda. Interpretka, která jako vůbec první získala prestižní ocenění Legenda Nočního proudu v kategorii Zpěvačka, na tuto kompilaci nazpívala – jako bonus - i 3 novinky.

Brněnská rodačka Jitka Zelenková (narozena 5. 6. 1950) vyrůstala v hudební rodině – otec byl dirigent, matka operní zpěvačka. Vystudovala gymnázium v Poděbradech, ale už během studií začala zpívat s místními amatérskými orchestry a v roce 1967 vyhrála v roce soutěž amatérských zpěváků Talent. V témže roce obsadila 2. místo na celostátním festivalu mladých zpěváků v Jihlavě. V roce 1968 získala angažmá v pražském Divadle Rokoko.

Už od roku 1967 si jde Jitka Zelenková za hudbou, která jí byla a je blízká. Za texty, které něco sdělují a v nichž její posluchači nacházejí cosi ze svých vlastních životních pocitů, útržků odpovědí na věčné otázky o smyslu života, lásky… „Když první dáma milostných balad české hudební scény svým sametovým hlasem zpívá, posluchači jí věří každé slovo. Zpěvačka ví, o čem zpívá, má o čem a navíc to umí vyzpívat. Svými písněmi hladí zraněné duše a konejší srdce šťastně i nešťastně zamilovaných. V srdci a hlase má takovou dávku citu, že je nezaměnitelná a jedinečná. A tudíž není možné její volání lásky přeslechnout...,“ říká editor kompletu Já tě mám ráda Jan Adam.

Jitka Zelenková vybrala na tento dvojdiskový komplet spolu s Janem Adamem své nejkrásnější a nejoblíbenější písně o lásce. Skladby opěvující nejen lásku partnerskou, ale i lásku k životu, lidem a k profesi. Nahrávky pocházejí nejen z Jitčiných jedenácti řadových alb a hezké řádky singlů, ale rovněž z rozhlasového a televizního archivu. Jsou důkazem toho, že Jitka Zelenková vždycky sázela na kvalitní repertoár. Komplet nepřináší jen písně, které jsou se jménem technicky perfektně vybavené zpěvačky s charakteristickou barvou hlasu jednou provždy neodmyslitelně spjaté a staly se svým způsobem evergreeny, ale najdete zde i 15 na CD dosud nevydaných nahrávek - a jako bonus 3 novinky.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.