Jiřina Bohdalová namluvila vodní krysu, inspiroval jí syn Vladimíra Dvořáka

14. květen 2013
Odpolední evergreeny

V Evergreenech s datem 14. května jsme si připomněli nedožité 88. narozeniny herce a baviče Vladimíra Dvořáka, výročí úmrtí Franka Sinatry a start 2. ročníku Kavárny POTMĚ v rámci akce Světluška.

14. května 1925 se narodil český herec, bavič, konferenciér Vladimír Dvořák. Od padesátých let minulého století začal spolupracovat s herečkou Jiřinou Bohdalovou, se kterou pak bavil národ až do konce svého života. Syn Vladimíra Dvořáka také inspiroval populární herečku k namluvení pohádkové vodní krysy – v dětství si totiž šlapal na jazyk. Jiřina Bohdalová na tento okamžik zavzpomínala v úterních Evergreenech.

14. května také odstartoval druhý ročník turné Kavárny POTMĚ v rámci Nadačního fondu Českého rozhlasu. Mezi prvními pasažéry kavárny byla mimo jiné také patronka Světlušky Aneta Langerová, která v Evergreenech zazpívala svou písničku.

14. května 1998 zemřel světově proslulý muzikant Frank Sinatra, potomek sicilského přistěhovalce v USA. Zřejmě i proto byl často podezříván z kontaktů s mafií. Sinatra to celý život popíral. Podle Sinatry nicméně vznikla jedna z postav ve známé mafiánské sáze Kmotr.

V úterních Evergreenech zazpíval také Karel Gott písničku Léto jak má být. Děti z jihlavské mateřské školy jsou v představě o ideálním létě daleko méně náročné než sám zpěvák, ke spokojenosti jim stačí teploty kolem deseti stupňů a déšť.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.