Jiří Suchý z Tábora: Řečiště

12. únor 2019

Daniela Kolářová v roli ženy, kterou na útěku před gestapem dostihla vlastní minulost. Komorní hru zasazenou do druhé světové války poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Komorní drama pro dva herce Řečiště se odehrává za druhé světové války. Hlavní hrdinka, úspěšná pražská divadelní herečka, se dostane do hledáčku gestapa poté, co její manžel emigroval na Západ. Před zatčením uteče z Prahy na venkov k synovi, kterého kdysi po narození odložila, aby se mohla věnovat divadlu. Setkává se tu s vnukem Honzou, o jehož existenci neměla tušení. Zdá se, že na konci kariéry bude muset sehrát roli, kterou kdysi odmítla – roli matky a babičky.

Jiří Suchý z Tábora svedl v Řečišti dohromady dvě velmi odlišné postavy  úspěšnou – herečku, kultivovanou ženu z Prahy a negramotného, lehce zaostalého venkovského prosťáčka. V příštích dnech, týdnech a měsících bude Paní A. na svém vnukovi zcela závislá, Honza je totiž jejím jediným spojením s okolním světem. Hru tvoří pět Honzových návštěv v babiččině úkrytu, při kterých se oba vzájemně poznávají a hledají k sobě cestu.

Nechtěl jsem ale psát o válce, důležité pro mě byly emoce, vztah dvou lidí.
Jiří Suchý

„Nechtěl jsem ale psát o válce, důležité pro mě byly emoce, vztah dvou lidí.“, přiznává Jiří Suchý z Tábora a pokračuje: „Už delší dobu jsem měl potřebu mluvit jazykem, který není denní. Z psaní pro televizi jsem byl přesycený banalitami a přímočarostí. Hledal jsem proto vykloubenou mezní situaci, která rozčeří vnitřní svět postav a nenechá je v klidu. Takovou možnost nabízela druhá světová válka.“

Řečiště je druhou divadelní hrou Jiřího Suchého z Tábora (*1988), první bylo Duende, které napsal s Ladislavem Karpianem pro Gabrielu Míčovou, Lucii Roznětínskou a Martina Pechláta. Jako herec je Jiří Suchý z Tábora momentálně členem činohry Národního divadla v Praze. Vedle toho působí ve sdružení Cabaret Calembour, který před lety založil se spolužáky z DAMU.

Za Řečiště obdržel Jiří Suchý z Tábora v roce 2014 ocenění Českého rozhlasu v autorské soutěži o Cenu Alfréda Radoka.

Osoby a obsazení: Paní A (Daniela Kolářová) a Honza (Marek Adamczyk)

Rozhlasová úprava: Jiří Suchý z Tábora
Hudba: Jakub Kudláč
Zvuková realizace: Dominik Budil a Ladislav Železný
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Natália Deáková

Natočeno v roce 2015.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.