Jiří Suchý: Člověk z půdy

6. listopad 2018

Unikátní nahrávka z rozhlasového archivu, v níž uslyšíte vedle Jiřího Suchého také Miroslava Horníčka, Reného Gabzdyla nebo Marii Poslušnou. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jiří Šlitr se zapsal do dějin naší divadelní kultury nejen jako autor chytlavých melodií písniček, které se – neodmyslitelně spojené s texty Jiřího Suchého – staly evergreeny a poslouchá je již několikátá generace.

Uplatnil se i jako herec osobitého komického talentu. Šlitr stál u zrodu legendárního divadla Semafor a jako hudební skladatel se podílel na jeho první inscenaci Člověk z půdy, jíž divadlo zahájilo v roce 1959 svou činnost.

Inscenaci natočil v roce 1965 za účasti diváků Československý rozhlas ve zkrácené verzi Jiřího Suchého a Milana Schulze.

Osoby a obsazení: Antonín Sommer, spisovatel (Miroslav Horníček), Petr (René Gabzdyl), Martina (Marie Poslušná), Hedvika (Renata Tůmová), Malý lord (Jiří Suchý) a další

Rozhlasová úprava: Milan Schulz a Jiří Suchý
Hudba: Jiří Šlitr
Hraje orchestr divadla Semafor.
Režie: Jiří Hesoun

Natočeno v roce 1965.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.