Jiří Stránský

27. únor 2012

Nejsem spisovatel, ale vypravěč, říká o sobě Jiří Stránský, spisovatel a scenárista nominovaný na letošní cenu Magnesia Litera. „V kriminále jsem si jen tak tak stačil zapisovat příběhy, se kterými jsem se tam setkal. Některý je na odstavec a některý na knížku. Někdy proto zkrátka musím i velice dobré příběhy obětovat ještě lepšímu příběhu,“ shrnuje svůj přístup k psaní. S Lucií Výbornou si v pondělním Dopoledním Radiožurnálu povídal o tom, na čem v současné době pracuje, ale třeba také o natáčení pokračování seriálu Zdivočelá země a o tom, proč se v něm jedné z malých rolí ujal Václav Havel.

„Václav Havel o Zdivočelé zemi moc hezky mluvil. Říkal, že by to měli vidět všichni mladí lidé, protože dodnes se o této době na školách neučí,“ přibližuje vztah bývalého prezidenta k seriálu Jiří Stránský. Když Václav Havel slyšel, že se připravuje natáčení čtvrté řady, požádal o malou, amatérskou roli. „Přišel na natáčení a byl naprosto suverénní, byl perfektně připravený,“ shrnuje své dojmy z natáčení autor scénáře.

Jiří Stránský v rozhovoru zavzpomínal i na léta, která strávil v komunistickém vězení. Setkal se v něm nejen s bývalými piloty RAF, kteří jej inspirovali k napsání řady jeho knih včetně Zdivočelé země, ale i s vězněnými osobnostmi českého kulturního života, například se spisovateli Janem Zahradníčkem, Františkem Křelinou nebo Josefem Knapem. A právě rady Jana Zahradníčka pomohly mladému Jiřímu Stránskému vyrovnat se s těžkým životním obdobím stráveným ve vězení.

Spisovatel a scenárista Jiří Stránský byl nominován na letošní cenu Magnesia Litera za svoji knihu Tóny

„Řekl mi, že jsou čtyři možnosti, jak se vyrovnat s kriminálem. První je nebrat ho vůbec na vědomí, ale jako něco, co se děje se mnou, ale mimo mne. Druhá je brát ho jako zlý sen, třetí jako čekárnu. A čtvrtá je nejtěžší – brát ho jako nedílnou součást svého života a snažit se z ní vydobýt co nejvíc. Většina zatrpklých lidí byla právě v té v čekárně na svobodu a nedělali nic pro to, aby se na svobodu připravili,“ vzpomíná Jiří Stránský. „Ale já jsem jinak vrtanej,“ dodává se smíchem.

Co si myslí o seriálech a filmech, které se na dobu komunismu dnes dívají s určitým sentimentem, a jak vzpomíná na své předsednictví v Českém PEN klubu nebo na setkání s Arthurem Millerem, se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Stránským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.