Jiří Škorpík, skladatel, instrumentalista i zpěvák skupiny 4TET

22. květen 2014

Ve středečním čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka dalšího studiového hosta Nočního proudu. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu proudění skladatel, aranžér, zpěvák a instrumentalista Jiří Škorpík, který je mimo jiné členem skupiny 4TET a tvůrcem hudby k novému českému muzikálu Antoinetta – královna Francie.

Pražský rodák Jiří Škorpík (narozen 12. května 1972) se učil na Lidové škole umění od šesti let hrát na zobcovou flétnu, poté ještě na klarinet. V letech 1982 až 1995 postupně studoval na pražské konzervatoři hru na klarinet, klavír a saxofon, hudební teorii, skladbu, aranžování a zpěv populární hudby.

V letech 1986 až 1990 působil jako hráč na piano, klávesové nástroje a klarinet v několika souborech, aby se zkraje devadesátých let stal klarinetistou poděbradského Symfonického orchestru Bohemia. V té době působil rovněž jako zpěvák vokální formace Voice Mix Lídy Nopové a navázal spolupráci s nedávno zesnulým choreografem Richardem Hesem a Egonem Kulhánkem na tanečním představení Musical Fever, které se hrálo v Hamburku.

Od roku 1995 byl členem týmu nahrávacího studia Elektrovox Karla Svobody a v letech 1995 až 1998 působil jako aranžér, dirigent a vedoucí orchestru nejúspěšnějšího českého muzikálu Dracula. V roce 1996 stál spolu s Jiřím Dvořákem (basová kytara) a Miroslavem Surkou (trubka) u základů orchestru Boom!Band, ve kterém dva roky hrál. V roce 1996 se stal producentem a doprovodným klavíristou Daniela Hůlky, instrumentoval skladby Daniela Landy pro muzikál Krysař (1998), ve stejném roce dirigoval orchestr Hůlkovy muzikálové show Mise. V roce 2002 stál u zrodu skvělého vokálního seskupení 4TET, ve kterém od té doby působí po boku Jiřího Korna, Dušana Kollára a Davida Uličníka. Mimochodem, nápaditá vokální aranžmá a produkce nahrávek jsou právě jeho dílem.

V polovině dubna měl v pražském Divadle Hybernia premiéru výpravný muzikál Antoinetta – královna Francie, který vznikl podle libreta Jiřího Hubače. Zpěvní texty Pavla Vrby skvěle zhudebnil právě Jiří Škorpík. Ten se navíc v roli spolumoderátora (vedle Adély Banášové) představil před týdnem v přímém televizním přenosu slavnostního večera udílení výročních hudebních cen Anděl.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.