Jiří Rusnok: Odbory si nevidí do úst, když kritizují oslabování koruny

13. listopad 2015

Bude to dobrý guvernér, prohlásil na adresu Jiřího Rusnoka ekonom Jaroslav Zámečník. Rusnok je považován za Zemanova muže: stál v čele prezidentovy úřednické vlády a poté ho hlava státu s účinností od 1. března letošního roku jmenovala členem bankovní rady České národní banky.

„V intervenční politice vůči české koruně budeme nadále pokračovat,“ prohlásil v pořadu Interview Plus Jiří Rusnok. „Protože se ani neblížíme našemu inflačnímu cíli,“ dodal.

Podle něj jsme hluboko pod zdravými 2 % inflace. „V příštím roce se už snad budeme blížit cíli, kdy budeme mezi 1 a 2 %.“

„Pak můžeme začít uvažovat o zpřísňování měnové politiky i opouštění měnového závazku,“ odhalil plány ČNB Rusnok.

Proti umělému držení nízkého kurzu jsou nejen odbory, ale prezident Zeman. Rusnok je ale přesvědčen, že současná česká měnová politika přináší výsledky.

„Zboží z dovozu je asi dražší, než by bylo, kdyby byl silnější kurz,“ uznal ekonom.

Ten ale také připomněl prognózy odpůrců oslabování koruny. „Všichni říkali, jak po intervenci bude inflace a všechno podraží. Zatím se ale žádná inflace nedostavila, naopak zažíváme období absolutně nejnižších cenových nárůstů v posledních 15 letech.“

„Odbory si v tomto nevidí do úst: nejdříve je potřeba, abych měl práci, a pak se teprve můžu starat o to, jak vysoká je má mzda,“ glosoval Rusnok.

Ekonom se vymezil i vůči odmítavému názoru Miloše Zemana na oslabování měny.

„Pan prezident se domnívá, že ovlivňování kurzu koruny není správný nástroj, ale jsme v situaci, kdy jsme vyčerpali možnost snížit úrokové sazby, ekonomika byla pět let v recesi, a byla tady ekonomicky „blbá nálada", takže bez nějakého dalšího impulsu se měnová politika mohla těžko obejít.“

Rozhodnutí centrální banky tedy bylo logické, tvrdí člen její rady.

„Centrální banka mohla sedět a nic nedělat. Nikdo by jim nic nemohl říct, ale tato ekonomika by na tom byla podstatně hůř,“ chválil strategii ČNB Jiří Rusnok.

autoři: oci , bta
Spustit audio