Jiří Raška. Skokan z Frenštátu, který dobyl svět

Vydával se do nájezdové stopy bez přilby, jen v čepici. Podobnou si po letech opět oblékli i čeští olympionici jako vzpomínku prvního vítězství na zimní olympiádě pro naši zemi. Napsal Tomáš Syrovátka.

Řeč je o takzvané čepici „raškovce“ a o legendárním skokanu na lyžích Jiřím Raškovi, který z Grenoblu v roce 1968 přivezl zlato. Pocházel z Frenštátu pod Radhoštěm, ale své umění piloval i pod trenérem Remsou v liberecké Dukle na můstcích pod Ještědem.

Skokan, o kterém vznikla i pohádka

Pomník Jiřího Rašky

Nejen, že vyhrával a lákal desetitisíce diváků. Byl to i zajímavý člověk a ne náhodou o něm vznikla i pohádka. Napsal ji Ota Pavel a jmenuje se Pohádka o Raškovi. Jak řekl mistr světa v letech na lyžích Jaroslav Sakala, právě tahle pohádka ho jako kluka nadchla pro skoky na lyžích.

Tím, že Jiří Raška zvítězil v Grenoblu, změnil k lepšímu životy kluků, kteří přišli po něm. Vyhrál i anketu Český lyžař století.

O kom budou další Příběhy z kalendáře? Je autorem maxipsa Fíka a také propagátorem Sherlocka Holmese.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Syrovátka
Spustit audio

Související