Jiří Pospíšil z TOP 09: Vadí mi legitimizace KSČM a personální nestabilita vlády

Výběr ministrů byl podceněn, vládní strany nemají dostatek vhodných kandidátů. Taková je kritika vlády z úst předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že 14 dní po vzniku vlády už druhý ministr rezignoval, což je v české politice unikátní.

„Je to víceméně personální záplatování současné vlády,“ říká s tím, že vláda má před sebou řadu důležitých úkolů, a pevně věří, že se bude řešit důchodová reforma. „Je-li tam opět nový ministr, tak to může přípravu takového důležitého zákona komplikovat,“ dodává.

Taťánu Malou pak podle vlastních slov kritizoval nejen za její diplomové práce, ale i za celkový přístup k rezortu. „Pro mě je obtížně přijatelné, že se ministrem stává člověk, který o rezortu nic neví, nikdy se tomu nevěnoval a dostává to více méně jako odměnu od Andreje Babiše...,“ zdůrazňuje.

Komunisté po 30 letech opět u moci

Za palčivý problém současné vlády považuje kromě personální nestability i legitimizaci komunistické strany. Politika je podle něj nejen o dobré správě dané země, ale také o morálních pravidlech.

Veškeré alternativy by byly horší než ta stávající, říká Leo Luzar z KSČM

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Hlasování o důvěře pro vládu Andreje Babiše se blíží, ještě před tím se předsedové KSČM a hnutí ANO chystají podepsat toleranční dohodu. „Budeme s napětím očekávat, kdy tato vláda začne konečně pracovat,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Ve chvíli, kdy budeme řídit zemi jako firmu, jak chce pan Babiš, a nebudeme uvažovat o morálních pravidlech a politické kultuře, tak se politika brzy zvrhne do pouhého manažerování a správy věcí veřejných despotickým způsobem,“ nastiňuje.

Zdůrazňuje také, že Andrej Babiš chtěl být za každou cenu premiérem a daň za to je, že po 30 letech jsou komunisté opět u moci a logicky budou ovlivňovat chod vlády. „Komunisté nebudou nikoho jen tak z altruismu podporovat,“ varuje.  

Měl by se Andrej Babiš potkat s italským premiérem kvůli otázce migrace? A jak chce TOP 09 odrazit ode dna své slabé preference?

autoři: Marie Bastlová , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.