Jiří Leschtina: Jak vypudit Huawei z hospodářské páteře státu

17. prosinec 2018

V těchto dnech dorazil do Strakovy akademie dokument Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a tajných služeb.

Ten obsahuje jasné doporučení vládě: držet dál od důležitých systémů státu čínskou technologickou firmu Huawei. A to kvůli vážnému bezpečnostnímu riziku.

Spojené státy se válkou s Huawei snaží zbrzdit čínský vzestup, tvrdí ekonom Sachs

Huawei

Obchodní konflikt americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa s Čínou má jen máloco společného s negativní bilancí zahraničního obchodu Spojených států, s uzavřenými čínskými trhy pro zahraniční společnosti nebo s údajnými čínskými snahami krást duševní vlastnictví.

Materiál jistě neunikl pozornosti českého prezidenta, jenž má vstřícnost vůči Pekingu takříkajíc v popisu práce. Tím spíš bude důležité sledovat, jak k varování bezpečnostních úřadů přistoupí vláda Andreje Babiše, pro něhož zůstává mocenská symbióza s prezidentem předpokladem politického přežívání.

Jak vážnou hrozbu ale pro demokratických svět představuje čínský technologický gigant Huawei? Český web Sinopsis, zveřejnil o víkendu obsáhlé citace z australského deníku Sydney Morning Herald, který informoval o utajeném setkání šéfů tajných služeb Austrálie, Spojených států, Kanady, Nového Zélandu a Velké Británie – tak zvaných „Pěti očí.“

Ředitelé spojeneckých rozvědek označili Huawei za bezprecedentní bezpečnostní hrozbu. A Čína podle nich provádí nejširší špionážní a vlivovou kampaň, s jakou se kdy kdokoliv z nich setkal.

Jak Číňany vypudit

Šéf českého zastoupení Huawei Radoslaw Kedzia v jednom interview řekl, že v Česku stále přetrvávají vůči Huawei předsudky. „Jsme velmi transparentní firmou,“ tvrdí.

Zneužít jde technologii všech výrobců, říká odborník Aleš Špidla k výrobkům firmy Huawei

Aleš Špidla

Stavíme svět na zranitelném hardwaru, každá technologie je zranitelná. Takový je názor odborníka na kybernetickou bezpečnost Aleše Špidly, když v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou přijde řeč na kauzu kolem společnosti Huawei. Právě před výrobky této firmy varují Spojené státy – mohou prý sloužit ke špionáži.

Jako by si z nás tak trochu pan Kedzia dělal legraci. Jistě dobře ví, že čínské firmy zůstávají pod kontrolou státu. Také o tom svědčí vzteklá reakce komunistického režimu na nedávné zatčení finanční ředitelky firmy Huawei na kanadském letišti.

Určitě také pan Kedzia nepřehlédl zákon, podle něhož musí nejen čínské podniky, ale i občané „spolupracovat v oblasti národního zpravodajství.“ To všechno nás už opravňuje k nějakému tomu předsudku.

A transparentní firma? Odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla nedávno v rozhovoru pro Radiožurnál upozornil, že Huawei ovládá bývalý důstojník čínské armády. Což ostatně není až tak překvapivé. Vždyť i nedávno zatčený šéf CEFC a poradce prezidenta Jie Ťien-ming míval napojení na čínskou vojenskou rozvědku.

Rychlý mobilní internet by se měl v Česku rozšířit, síť vybuduje čínská Huawei

02969883.jpeg

Rychlost mobilního internetového připojení by se ještě letos měla na mnoha místech Česka zvýšit. Čínská společnost Huawei se totiž dohodla se všemi třemi mobilními operátory na vybudování sítě LTE.

Kdyby se zmíněných „Pět očí“ spojeneckých tajných služeb upřelo na Česko, možná by je obestřely mžitky. Zatímco USA, Austrálie a Nový Zéland již technologie Huawei zakázaly a další státy o tom vážně jednají, u nás se těší Huawei neutuchající podpoře.

Její mobily používají zaměstnanci Pražského Hradu. Což asi málokoho překvapí. Stejně jako nedávný podpis memoranda o porozumění mezi Huawei a PPF, jejíhož šéfa Petra Kellnera prezident Zeman už před čtyřmi lety protlačil k čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Zároveň jsme ale svědky plíživého pronikání firmy Huawei do našeho státního aparátu. Vždyť její technologie už používá Policie ČR, Ředitelství silnic a dálnic, Správa železniční a dopravní cesty, pražský dopravní podnik a brzy i státem ovládaný ČEZ.

To všechno jsou ale klíčové strategické úřady a firmy. Což jen ukazuje, že naše bezpečnostní úřady přicházejí se svým varováním vládě s notným zpožděním. A že už nejde jen o to, jak držet firmu Huawei dál od důležitých státních systémů. Ale jak Číňany vypudit z hospodářské páteře státu.

Spustit audio

Související