Jiří Hrzán. Mimořádný herec, který se nedržel při zemi

Vyrůstal mezi květinami a od malička se chtěl stát hercem. To bylo i součástí věštby, kterou mu při výkladu karet předpověděl rodinný známý. Napsal Radek Brož. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

V patnácti Jiřího Hrzána na DAMU ještě nevzali, ale vytrval a na potřetí se tam dostal. Se spolužáky, z nichž se později staly skutečné hvězdy českého divadla a filmu, založili Klub bestií, jehož cílem bylo vyvádět klukoviny, které se dnes tradují v mnoha historkách.

První pád ještě přežil

Po angažmá v Ostravě se stal jednou z opor nově vzniklého Činoherního klubu, kde byl až do druhé poloviny sedmdesátých let, než ho po jednom skandálu vyhodili. Ten souvisel s Hrzánovou zálibou v lezení po výškách. Při jedné takové akci spadl ze 4. patra, tehdy naštěstí vyvázl jen s otřesem mozku.

Osudový pád následoval několik let poté, když se jedenačtyřicetiletý Jiří Hrzán snažil dostat do bytu ženy, do které byl zamilovaný. Přes svou poměrně krátkou kariéru byl mimořádnou hereckou osobností, jejíž výkony na jevišti i ve filmu obdivovali diváci i kritici. V Příbězích z kalendáře vám přiblížíme podrobnosti z jeho bohatého života.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související