Jiří Hošek: Stále víc Britů je proti brexitu. Přesto respektují výsledky demokratického hlasování

25. září 2018

Britská premiérka Theresa Mayová stojí před ruinami své brexitové strategie, a to krátce před koncem jednání s Evropskou unií. Co nyní Británii čeká?

„Ukázalo se, že zaháčkování Británie, anebo jakékoli jiné členské země, v Evropské unii je tak neuvěřitelně složité, že vyvázat se z plného členství je naprosto monumentální logistická operace, na kterou Británie nebyla, není a asi nebude připravena,“ říká bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Britové referendum respektují

Brexit

Před Británií podle něj v tuto chvíli nejsou žádné optimistické vyhlídky. „Teď je zajímavé to, že průzkumy ukazují čím dál tím větší náskok zastánců setrvání Británie v Evropské unii. Je tady ovšem jedno obrovské ALE, a to veliký respekt Britů k výsledku demokratického hlasování. Není možné výsledek z 23. června 2016 jen tak vzít a zahodit.“

Podle Jiřího Hoška je zajímavá otázka, na co by se dnes britský stát svých občanů v případném referendu o tom, co říkají výsledku brexitových jednání s Evropskou unií, zeptal. Padla by otázka, jestli si přejí setrvat v EU a celý dvouletý proces vyjednávání stornovat?

Vedli by labouristé jednání s EU jinak?

Současná vláda Velké Británie podle šéfkomentátora televize Seznam doufá v nové, originální řešení vztahů třetí země s Evropskou unií, které nekopíruje model vztahů EU s Norskem, Švýcarskem nebo třeba Kanadou. „Evropská unie asi i s ohledem na to, že nechce, aby další země následovala příklad Velké Británie, na většinu britských návrhů říká: Tohle vám nemůžeme dovolit, tohle privilegium mají jenom plnohodnotné členské země Evropské unie,“ myslí si Jiří Hošek.

Je to, jako byste vypověděli smlouvu s mobilním operátorem a řekli, že už nebudete platit měsíční paušál, ale chcete nadále mít esemesky zdarma.
Jiří Hošek

Změnilo by se něco, kdyby o brexitu s Bruselem nejednali konzervativci premiérky Mayové, ale labouristé? Současný lídr strany Jeremy Corbyn byl před referendem dlouhodobě spíše protiunijní a je spíše proti vypsání nového referenda. Labouristé by podle Jiřího Hoška byli oproti konzervativcům při jednáních více tvární, protože stojí o to, aby se zhmotnil výsledek referenda o brexitu z června 2016.

Další témata rozhovoru: Proč jsou Němci rok po volbách nespokojení? Co lze očekávat od návštěvy tureckého prezidenta Erdogana v Německu? Proč by měla Evropa trvat na ekonomických sankcích vůči Rusku?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související