Jiří Hošek: Pro Dublin je otázka severní hranice naprostá priorita. A Evropská unie s ním drží basu

31. leden 2019

Do stanoveného termínu odchodu Velké Británie z Evropské unie zbývá 58 dní. Premiérka Mayová se snaží o obnovení jednání s evropskými lídry. Je ještě naděje na hladký brexit?

„Brexitová dohoda dostala od britských poslanců v úterý velmi těsnou většinou podmínečnou zelenou. A to za předpokladu, že se buď úplně odstraní, nebo podstatně přepíše sporná irská pojistka, tedy garance, že se nevrátí tvrdá hranice mezi Severní Irsko a Irskou republiku,“ vysvětluje Jiří Hošek, šéfkomentátor televize Seznam a dodává: „Z pohledu Evropské unie je ale sjednaná dohoda to nejlepší, co se dalo z její strany Britům poskytnout.“

EU je pozoruhodně jednotná

Brexit

Velká Británie nyní podle Jiří Hoška doufá, že se ještě objeví nějaká prasklina v dosud až pozoruhodně jednotném postoji všech členských zemí unie. „Dublin říká: Pro nás je ta hranice otázkou života a smrti, je to naprostá priorita. A Evropská unie zatím s Iry drží basu,“ shrnuje s tím, že zatím se žádné náznaky toho, že by se jednotný postoj EU vůči dohodě s Británií měl drolit, neobjevily.

Ve Spojeném království se navíc pořád hraje jak na politické, tak na společenské úrovni hra o obnovení referenda. „Druhé referendum je průchozí jen v okamžiku, kdy by pro něj byla většina v dolní sněmovně, což zatím absolutně není ten případ,“ dodává bývalý zpravodaj českého rozhlasu ve Velké Británii. Riziko, že dojde k takzvanému tvrdému brexitu, tak s každým dnem roste.

Další témata rozhovoru: Prošla Evropská unie díky brexitu potřebnou sebereflexí? O čem vypovídá dvouvládí, které řeší v posledních týdnech Venezuela? A může něco zachránit kolabující jihoamerickou ropnou velmoc?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související